Εντοπίστηκε θαμμένη δομή σχήματος L κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας - οι ερμηνείες που δίνονται

Μια αινιγματική δομή σχήματος L και ενδιαφέρουσες εδαφικές ανωμαλίες θαμμένες κάτω από την επιφάνεια του Δυτικού Νεκροταφείου, επίσης γνωστού ως Δυτικό Πεδίο της Γκίζας, αποκάλυψε μια γεωφυσική μελέτη που διεξήχθη από αρχαιολόγους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Higashi Nippon, του Πανεπιστημίου Tohoku και του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής (NRIAG) της Αιγύπτου.

Χρησιμοποιώντας γεωφυσικές τεχνολογίες αιχμής, όπως το ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος (GPR) και η τομογραφία ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης (ERT), οι ερευνητές ξεκίνησαν μια ολοκληρωμένη έρευνα στο Δυτικό Νεκροταφείο, που έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό ως σημαντικός χώρος ταφής μελών της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που διήρκεσε από το 2021 έως το 2023, αυτές οι προηγμένες τεχνικές αποκάλυψαν μια σειρά από ανωμαλίες κάτω από την άμμο. Στο επίκεντρο αυτής της ανακάλυψης βρίσκεται μια δομή σχήματος L, γεμισμένη με άμμο, διαστάσεων περίπου 10 επί μέτρα, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί γρίφο για τους αρχαιολόγους, οι οποίοι εικάζουν ότι μπορεί να λειτουργούσε ως είσοδος σε ένα βαθύτερο, υπόγειο συγκρότημα. Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν μια μεγαλύτερη ανωμαλία, περίπου 10 επί 10 μέτρα σε μέγεθος και που εκτείνεται σε βάθος έως και 10 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Ενώ ο ακριβής σκοπός των δομών παραμένει άγνωστος, οι αρχαιολόγοι προτείνουν διάφορες πιθανότητες. Ο Motoyuki Sato του Πανεπιστημίου Tohoku προτείνει: «Θα μπορούσε να είναι μέρος τεχνητών αντικειμένων, επειδή το σχήμα L δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε φυσικές γεωλογικές δομές». Επιπλέον, η ομάδα πιστεύει ότι οι ανωμαλίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία κάθετων τοίχων από ασβεστόλιθο ή φρεατίων που οδηγούν σε μια δομή τάφου.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, «Τα αποτελέσματα της έρευνας GPR και ERT δείχνουν την πιθανότητα παρουσίας αρχαιολογικών λειψάνων... Είναι σημαντικό ότι πρέπει να ανασκαφούν άμεσα για να διαπιστωθεί ο σκοπός τους».

Τοποθεσία της περιοχής έρευνας σε Google Maps. Το κόκκινο ορθογώνιο δείχνει την περιοχή της αρχικής έρευνας. Το έγχρωμο σχήμα δείχνει το οριζόντιο προφίλ του GPR. [Credit: Sato, M., et al., Archaeological Prospection (2024)]

Κοντινό πλάνο του αντικειμένου σχήματος L. [Credit: Sato, M. et al., Archaeological Prospection (2024)]

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: anaskafi.blogspot.com / Archaeology News