Μόλυνση του αέρα: πιο επικίνδυνη από ό,τι νομίζουμε

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η μόλυνση του αέρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία των πολύ ηλικιωμένων, των πολύ νέων και όσων ήδη πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, όπως άσθμα ή καρδιά. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μόλυνση του αέρα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας, αλλά και χωρίς να βρισκόμαστε σε χώρους πολύ μολυσμένους.

Πράγματι, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμα και πολύ μικροί ρύποι μπορούν να βλάψουν υγιή παιδιά και εφήβους. Μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες στην εγκεφαλική λειτουργία, στην προσοχή των παιδιών, αλλά επίσης και στις ορμόνες μας.

Μόλυνση του εγκεφάλου

Η Lilian Calderón-Garcidueñas είναι παθολόγος και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. Αντικείμενο της έρευνάς της είναι οι ασθένειες που προκαλούνται από πολύ μικρούς ρύπους. Η έρευνά της δείχνει ότι τα μικρά αυτά σωματίδια που εισπνέουμε μπορούν να πάνε κατευθείαν στους πνεύμονες και στη συνέχεια στο αίμα. Οπότε μπορούν να πάνε παντού, ακόμα και στον εγκέφαλο. Επιπλέον, υπάρχουν και σωματίδια ρύπων που μπορούν να εισέλθουν άμεσα στον εγκέφαλο. Μάλιστα, αν εισπνευσθούν από τη μύτη, μπορούν να επιδράσουν άμεσα στα νεύρα, τα οποία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Οι επιδράσεις στον εγκέφαλο μπορούν να αποβούν επικίνδυνες. Είναι δυνατό να καταστρέψουν ευαίσθητα κύτταρα προκαλώντας προβλήματα μνήμης.

Επίσης η μόλυνση είναι πολύ πιθανό να προκαλεί Αλτσχάιμερ. Η Calderón-Garcidueñas και η ομάδα της έδειξαν ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία και συνδέεται με τα γονίδια τύπου ΑΡΟΕ 4 αλλά και την μόλυνση του αέρα. Γι’ αυτό και σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε άλλες ουσίες που ενδέχεται να βλάψουν τον εγκέφαλο, όπως αλκοόλ, ναρκωτικά και τσιγάρο.

Ελλιπής προσοχή

Ο Jordi Sunyer, επιδημιολόγος, ο οποίος συντονίζει ένα πρόγραμμα υγείας παιδιών στην Μπαρτσελόνα (Barcelona Institute for Global Health, ISGlobal), μελετά τη σύνδεση μεταξύ ρύπων και ασθενειών.

« Η προσοχή είναι κρίσιμης σημασίας για τη σχολική επιτυχία», επισημαίνει. Είναι το πρώτο βήμα για τη μαθησιακή διαδικασία. Οι μαθητές, των οποίων η προσοχή εύκολα διασπάται δυσκολεύονται περισσότερο στο να εστιάσουν σε μια πληροφορία και να τη θυμούνται.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί να επηρεάσουν την προσοχή, λέει ο Sunyer, όπως η υπνηλία ή το να κάνει πολύ κρύο ή πολύ ζέστη.

 Εξέτασε μια ομάδα 2.687 παιδιών από 7 έως 10 ετών, τα οποία πήγαιναν σε 39 διαφορετικά σχολεία στην Μπαρτσελόνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε επιβάρυνση στη δυνατότητα προσοχής όταν ήταν υψηλά τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα.

Επίδραση στις ορμόνες

Η μόλυνση του περιβάλλοντος επίσης επιδρά στις ορμόνες με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους.

Οι ορμόνες άγχους μας βοηθούν να αντιδρούμε γρήγορα σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή μας. Ωστόσο, η εισπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αντίδραση των ορμονών, όπως έδειξε έρευνα στην Κίνα.

Η έρευνα στην Κίνα αφορούσε την έκθεση φοιτητών σε μολυσμένο αέρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Robert Brook, ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, υπάρχει η ανησυχία ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μολυσμένο αέρα λειτουργεί αθροιστικά. Όπως αναφέρει: «Μετά από χρόνια έκθεσης, οι μικρές επιδράσεις στην υγεία ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερης διάρκειας, σοβαρά προβλήματα υγείας». Έτσι μπορούν να προκληθούν ζητήματα υψηλής πίεσης, διαβήτης ή και καρδιακά νοσήματα.

Τονίζει, τέλος, ότι ένα πράγμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: καθένας –ακόμα και οι υγιείς νέοι άνθρωποι– μπορεί να υποστεί βλάβη από τον μολυσμένο αέρα.

Πηγή: sciencenewsforstudents

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding