Νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον 36 πολιτισμοί στον Γαλαξία μας

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Astrophysical Journal.

Μια νέα μέθοδος για τον υπολογισμό της πιθανότητας να υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη δίνει ενδιαφέροντα ενθαρρυντικά στοιχεία. Σύμφωνα με τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 36 προηγμένοι πολιτισμοί ικανοί να αναμεταδίδουν επικοινωνιακά σήματα στον Γαλαξία.

«Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας, υποθέτοντας ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια χρόνια για τη νοήμονα ζωή να σχηματιστεί σε άλλους πλανήτες όπως είναι η Γη», εξήγησε ο αστροφυσικός Christopher Conselice από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ στη Μ. Βρετανία.

«Η ιδέα είναι να βλέπουμε την εξέλιξη, αλλά σε κοσμική κλίμακα. Αποκαλούμε αυτόν τον υπολογισμό "Αστροβιολογικό Κοπερνίκειο Όριο"».

Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του αριθμού των πολιτισμών στον γαλαξία. Ο Conselice και ο συνάδελφός του Tom Westby, ανέπτυξαν μια κλίμακα υπολογισμών, με βάση τον αριθμό των παραμέτρων που συμπεριέλαβαν.

Για το πλέον αδύνατο Αστροβιολογικό Κοπερνίκειο Όριο, η ομάδα υπέθεσε ότι νοήμονα ζωή αναπτύσσεται όπου είναι πιθανό – σε βραχώδεις πλανήτες στις ζώνες των θερμών αστεριών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και τα αστέρια αυτά υπάρχουν για επαρκή χρονικό διάστημα και διαθέτουν μεταλλικότητα – αλλά και η ζωή αυτή διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του αστεριού.

Με αυτόν τον τρόπο υπολογίστηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια πιθανοί κατοικήσιμοι τόποι, αλλά είναι επίσης πολύ απίθανο να έχει πράγματι αναδυθεί νοήμονα ζωή σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Για το δυνατό Αστροβιολογικό Κοπερνίκειο Όριο, οι παράμετροι περιελάμβαναν ένα άστρο με μεταλλικότητα όμοια με αυτήν του Ήλιου και μια ηλικία μεταξύ 4,5 με 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Υποθέτοντας ότι η διάρκεια ζωή ενός πολιτισμού που επικοινωνεί είναι 100 χρόνια (σχεδόν για τόσο χρονικό διάστημα η ανθρωπότητα εκπέμπει σινιάλα), το χαμηλότερο όριο του αριθμού των πολιτισμών είναι 36.

«Η κλασική μέθοδος για τον υπολογισμό του αριθμού των νοημόνων πολιτισμών βασίζεται στο να κάνουμε υποθέσεις αξιών που σχετίζονται με τη ζωή, οπότε και οι θέσεις σχετικά με τέτοια ζητήματα ποικίλλουν σημαντικά», είπε ο Westby.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι ότι αν βρίσκονται εκεί έξω τόσοι πολιτισμοί που εκπέμπουν σήματα, γιατί δεν τους έχουμε βρει ή γιατί δεν μας έχουν βρει εκείνοι; Η απάντηση είναι ότι ο Γαλαξίας μας είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος. Αν διασκορπίσουμε 36 πολιτισμούς σε αυτόν, τότε θα φτάσουμε να έχουμε μια μέση απόσταση 17.000 ετών φωτός μεταξύ κάθε ζεύγους πολιτισμών, όπως λένε οι επιστήμονες.

Επιπλέον υπάρχει και όριο ως προς την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν τα διάφορα σήματα. Έτσι, τα ραδιοκύματα από την πρώτη μετάδοση το 1895 μπορούν να είχαν ταξιδέψει 125 έτη φωτός μακριά από τη Γη μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, πολλά από τα σήματα που εκπέμπονται από τη Γη πιθανώς έχουν αλλοιωθεί από την ιονόσφαιρα. Ακόμα και όσα δεν έχουν αλλοιωθεί θα πρέπει να έχουν τόσο αποδυναμωθεί φτάνοντας περίπου τα 100 έτη φωτός μακριά, ώστε βασικά θα πρέπει να έχουν καταστεί μη ανιχνεύσιμα.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή προσφέρει ενδιαφέροντα συμπεράσματα και για τον δικό μας πολιτισμό. Όπως παρατηρσεί ο Conselice, «η νέα έρευνα δείχνει ότι η αναζήτηση για εξωγήινους νοήμονες πολιτισμούς όχι μόνο αποκαλύπτει το πώς σχηματίζεται η ζωή, αλλά μας δίνει και στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει ο δικός μας πολιτισμός».

«Αν βρούμε ότι η νοήμονα ζωή είναι κάτι κοινό, τότε αυτό θα αποκαλύψει ότι ο πολιτισμός μας θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάποιες εκατοντάδες χρόνια», πρόσθεσε ο Conselice.

«Αντίστοιχα, αν βρούμε ότι δεν υπάρχουν ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας, αυτό είναι κακό σημάδι για την μακροχρόνια ύπαρξή μας. Αναζητώντας εξωγήινη νοήμονα ζωή – ακόμα κι αν δεν βρούμε τίποτα – ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και τη μοίρα».

Πηγή: Science alert

 

 


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding