Έρευνα δείχνει ότι το σύμπαν έχει συγκεκριμένη δομή

Μια ανάλυση περισσότερων από 200.000 σπειροειδών γαλαξιών έχει αποκαλύψει απρόσμενες συνδέσεις μεταξύ της κατεύθυνσης της περιστροφής των γαλαξιών και η δομή που διαμορφώθηκε από αυτούς ενδεχομένως να δείχνει ότι το πρώιμο σύμπαν θα μπορούσε να περιστρεφόταν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Ο Lior Shamir, αστρονόμος και ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παρουσίασε τα ευρήματα στο 23ο συνέδριο της American Astronomical Society τον Ιούνιο του 2020. Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή οι παρατηρήσεις έρχονται σε αντίθεση με κάποιες προηγούμενες θέσεις σχετικά με τη μεγάλης-κλίμακας δομή του σύμπαντος.

Από την εποχή του Edwin Hubble, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι το σύμπαν διαστελλόταν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση και ότι οι γαλαξίες υφίστανται στη θέση που είναι χωρίς συγκεκριμένη κοσμολογική δομή. Αλλά οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Shamir για τα γεωμετρικά μοτίβα περισσότερων από 200.000 σπειροειδών γαλαξιών δείχνουν ότι το σύμπαν θα μπορούσε να είχε μια καθορισμένη δομή και ότι αρχικά το σύμπαν θα μπορούσε να περιστρεφόταν. Τα μοτίβα στην κατανομή αυτών των γαλαξιών υποδεικνύει ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες σε διαφορετικά μέρη του σύμπαντος, χωρισμένοι από χώρο και χρόνο, συνδέονται μέσω των κατευθύνσεων προς τις οποίες περιστρέφονται, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όταν συγκρίνεται ο αριθμός των γαλαξιών με διαφορετική κατεύθυνση περιστροφής, ο αριθμός εκείνων που περιστρέφονται δεξιόστροφα δεν είναι ίσος με τον αριθμό εκείνων που περιστρέφονται αριστερόστροφα. Η διαφορά είναι μικρή, μόλις λίγο πάνω από 2%, αλλά με τον πολύ μεγάλο αριθμό γαλαξιών, η πιθανότητα αυτό να συμβαίνει κατά λάθος είναι απειροελάχιστη.

Η μελέτη βρήκε ότι η ασυμμετρία εντείνεται σε γαλαξίες που είναι πιο απομακρυσμένοι από τη Γη, το οποίο δείχνει πως το πρώιμο σύμπαν ήταν περισσότερο συνεκτικό και λιγότερο χαοτικό από ό,τι το σύμπαν σήμερα. Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι η ασυμμετρία αλλάζει σε διαφορετικά μέρη του σύμπαντος και οι διαφορές καταδεικνύουν ένα μοναδικό μοτίβο πολλαπλών πόλων.

Πηγή: SciTechDaily