Νέα μελέτη δείχνει τις πιθανότητες για ύπαρξη ζωής εκτός Γης

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος αναρωτιέται αν είναι μόνος στο σύμπαν.

Από τα γεωλογικά στοιχεία ξέρουμε ότι η ζωή ξεκίνησε σχετικά γρήγορα, μόλις το περιβάλλον του πλανήτη ήταν αρκετά σταθερό για να την υποστηρίξει. Επίσης ξέρουμε ότι οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί αναπτύχθηκαν περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμα δεν καταλαβαίνουν πώς προέκυψε η ζωή, το οποίο έχει σημαντικές προεκτάσεις για την πιθανότητα να βρούμε ζωή οπουδήποτε αλλού στο σύμπαν.

Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Proceeding of the National Academy of Sciences, ο David Kipping, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Κολούμπια, δείχνει πώς μια ανάλυση με τη χρήση συγκεκριμένης στατιστικής τεχνική μπορεί να διαφωτίσει το πόσο περίπλοκη ζωή μπορεί να αναπτυχθεί σε εξωγήινους κόσμους.

«Η ραγδαία ανάδυση της ζωή και η αργή εξέλιξη της ανθρωπότητας, στο χρονικό πλαίσιο της εξέλιξης, σίγουρα δείχνουν κάτι», αναφέρει. «Αλλά σε αυτήν τη μελέτη είναι πιθανό να ποσοτικοποιήσουμε το τι μας λένε τα γεγονότα.

Για να κάνει την ανάλυσή του ο Kipping χρησιμοποίησε τη χρονολόγηση της πρωιμότερης απόδειξης για ζωή και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Αναρωτήθηκε πόσο συχνά θα περιμέναμε να αναπτυχθεί εκ νέου η ζωή και η έλλογη ζωή στην ιστορία της ζωή, αν υποθέταμε ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω.

Πλαισίωσε το πρόβλημα με τέσσερις πιθανές απαντήσεις: η ζωή είναι κάτι κοινό και συχνά αναπτύσσει την έλλογη διάστασή της, η ζωή είναι κάτι σπάνιο αλλά συχνά αναπτύσσει την έλλογη διάστασή της, η ζωή είναι κάτι κοινό και σπάνια αναπτύσσει την έλλογη διάστασή της και, τέλος, η ζωή είναι κάτι σπάνιο και σπάνια αναπτύσσει την έλλογη διάστασή της.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι αν είναι κάτι το κοινό το να υπάρχουν πλανήτες με παρόμοιες συνθήκες και εξελικτική χρονική πορεία, τότε η ανάλυση δείχνει ότι η ζωή θα πρέπει να αντιμετωπίσει λίγα προβλήματα στο να αναδυθεί αυτόματα σε άλλους πλανήτες. Ως προς το ποιες είναι οι πιθανότητες αυτές οι εξωγήινες ζωής να είναι πολύπλοκες, έλλογες και διαφοροποιημένη; Εδώ η έρευνα του Kipping δίνει λιγότερο βέβαιες απαντήσεις, καταλήγοντας σε πιθανότητες 3:2 υπέρ της έλλογης ζωής.

Αυτό πηγάζει από τη σχετικά αργή εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη, υποδεικνύονται ότι αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε διασφαλισμένη. Μάλιστα αναφέρει: «αν ξαναπαίζαμε από την αρχή την ιστορία της Γης, η ανάδυση της έλλογης ζωή είναι μάλλον απίθανο να ξανασυμβεί».

Ο Kipping επισημαίνει ότι οι πιθανότητες που βγαίνουν από τη μελέτη δεν είναι συντριπτικές, αλλά κοντά στο 50:50, οπότε τα ευρήματα θα πρέπει να εκληφθούν ως ένα «σπρώξιμο» προς μια υπόθεση.

«Η ανάλυση δεν παρέχει βεβαιότητες ή εγγυήσεις, μόνο στατιστικές πιθανότητες, βασισμένες σε αυτό που συνέβη στη Γη», είπε o Kipping. «Ωστόσο, ενθαρρυντικά, η περίπτωση να έχουμε ένα σύμπαν γεμάτο ζωή είναι μια πιθανή περίπτωση. Οπότε η έρευνα για νοήμονα ζωή σε άλλους κόσμους δεν θα πρέπει καθόλου να αποθαρρυνθεί».

Πηγή: Sciencedaily.com

 


 


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding