Οι ευεργετικές ιδιότητες του ηλιοβασιλέματος

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας είναι το ηλιοβασίλεμα. Κάθε φορά που έχουμε τη δυνατότητα, σταματάμε για λίγο τη δραστηριότητά μας και το απολαμβάνουμε, νιώθοντας ευχάριστα.

Αυτά τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν από τη θέαση του ηλιοβασιλέματος επιβεβαιώνονται πλέον και από την επιστήμη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος από Βρετανούς ερευνητές, οι άνθρωποι βρίσκουν την ανατολή του ηλίου και τη δύση του τα πιο όμορφα φαινόμενα τις ημέρας. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλα φαινόμενα (καταιγίδα, ουράνιο τόξο, καθαρός ουρανός κτλ.) προκαλούν περισσότερο δέος.

Ο Άλεξ Σμόλι, ένας από τους επιστήμονες της έρευνας, σημειώνει ότι το δέος είναι παραδοσιακά ένα συναίσθημα που δύσκολα προκαλείται, αλλά έχει θετικές συνέπειες στον ψυχισμό του ανθρώπου, καθώς βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει τις θετικές σκέψεις και μειώνει το άγχος.

Μια εξήγηση που δίνει ο Σμόλι, είναι ότι κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι που μας υπερβαίνει, μας κυριεύει και μας προκαλεί μια κατάσταση δέους, τα όποια προβλήματά μας φαίνονται μικρά και δεν ανησυχούμε πολύ για αυτά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρησή του ότι δεν είναι απαραίτητο να βλέπει κανείς το ηλιοβασίλεμα, όταν συμβαίνει. Αρκεί και μια φωτογραφία του στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή για να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης.

Επίσης, η καλύτερη εποχή για να θαυμάσει κανείς το ηλιοβασίλεμα, όπως σημειώνει ο Στιβ Κορφίντι, μετεωρολόγος στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, είναι το τέλος του φθινόπωρου και ο χειμώνας όταν η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή. Τα ξηρότερα ή με λιγότερη υγρασία περιβάλλοντα, όπως η έρημος, επίσης ευνοούν τις εκθαμβωτικές ανατολές ή δύσεις του ηλίου.

 

Πηγή: kathimerini.gr / Washington Post