Εξήγηση στο μυστήριο της προέλευσης των εντυπωσιακών δακτυλίων του Κρόνου

Ο Κρόνος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλανήτες τους ηλιακού συστήματός μας που εξάπτει τη φαντασία μας, λόγω των δακτυλίων του.

Οι δακτύλιοι αυτοί έχουν δημιουργήσει διαφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με την προέλευσή τους, αλλά και για την ίδια την ηλικία τους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Science» φαίνεται πως δίνει μια πειστική εξήγηση.

Σύμφωνα με αυτήν, πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια, ένας παγωμένος δορυφόρος διαλύθηκε και τα υπολείμματά του σχημάτισαν σταδιακά τους δακτυλίους του Κρόνου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA και χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή. Με βάση αυτά τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή ενός δορυφόρου του Κρόνου ευθύνεται τόσο για τη δημιουργία των υπέροχων δακτυλίων του πλανήτη όσο και για την ασυνήθιστη τροχιακή κλίση του, περίπου 27 μοιρών.

Στον υποθετικό δορυφόρο έδωσαν το όνομα «Χρυσαλλίδα», αντλώντας έμπνευση από το δεύτερο στάδιο της μεταμόρφωσης της κάμπιας σε πεταλούδα. Περίπου το 99% των συντριμμιών χάθηκε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Οπότε αυτό που παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη είναι το 1%.

Η «Χρυσαλλίδα» φέρεται πως είχε περίπου το μέγεθος του Ιαπετού (διάμετρος 1.470 χλμ.), του τρίτου μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου, που αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου, βρίσκονται σε απόσταση έως και 282.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη.

Για την καταστροφή της «Χρυσαλλίδας» υπεύθυνος μάλλον είναι ένας από τους 83 δορυφόρους του Κρόνου, ο Τιτάνας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποσταθεροποίησε την τροχιά της και την έσπρωξε όλο και πιο κοντά στον Κρόνο, με αποτέλεσμα τελικά να διαλυθεί. «Η βαρυτική έλξη του Κρόνου τη διέλυσε με τον τρόπο που ο Δίας διέλυσε τον κομήτη Shoemaker-Levy 9», εξηγεί ο Μπούρκχαρντ Μίλιτζερ από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, αναφερόμενος σε έναν κομήτη που συγκρούστηκε με τον Δία το 1994.

Πηγή: newsit.gr