Για πρώτη φορά έχουμε ορατό φως από τις κοσμικές φυσαλίδες Φερμί

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ορατό φως από τις φυσαλίδες Φέρμι, πελώριες φούσκες αερίου που καλύπτουν από πάνω και κάτω το πεδίο του Γαλαξία μας. Η προσφάτως εντοπισμένη λάμψη που εκπέμφθηκε από αέριο υδρογόνου ηλεκτρικά φορτισμένου, ή ιονισμένου, μέσα στις φυσαλίδες.

Ο αστρονόμος Dhanesh Krishnarao, από το Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν-Μάντισον, και οι συνεργάτες του περιέγραψαν τα ευρήματα στις 3 Ιουνίου σε ένα νέο συνέδριο της American Astronomical Society και σε άρθρο που αναρτήθηκε στο arXiv.org στις 29 Μαΐου.

Αρχικά παρατηρήθηκαν το 2010, όταν οι φυσαλίδες εκτόξευσαν υψηλής ενέργειας φως, γνωστό ως ακτίνες γάμμα. Οι επιβλητικές δομές, κάθε μία 25.000 έτη φωτός ψηλή, θεωρούνται ότι είναι κατάλοιπο μιας πολύ παλιάς έκρηξης αερίου από το κέντρο του γαλαξία. Αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την πηγή. Η εκροή θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα μιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία που καταβροχθίζει ύλη, ή εκπομπές που προκλήθηκαν από εκρήξεις αστεριών.

Μέσα στις φυσαλίδες, το αέριο που διαστέλλεται προς τα έξω, η κίνησή του μεταβάλλει το φανερό μήκος κύματος του φωτός του. Το υλικό που είναι πιο κοντά στο ηλιακό σύστημα ταξιδεύει προς τα εκεί, φαίνεται πιο μπλε, και το πιο μακρινό αέριο κινείται μακριά και φαίνεται πιο κόκκινο. Η αλλαγή στο μήκος κύματος έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να εντοπίσουν την ταχύτητα του αερίου σε ένα σημείο μέσα στις φυσαλίδες.

Κάνοντας μετρήσεις σε άλλα σημεία, οι ερευνητές ελπίζουν να χαρτογραφήσουν πληρέστερα την ταχύτητα του αερίου. «Αυτό μπορεί να μας πει είναι το πώς, με το πέρασμα του χρόνου, η απόδοση της ενέργειας από τις φυσαλίδες Φέρμι έχει αλλάξει. Και θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα σχετικά με την πηγή της», λέει ο Krishnarao.

 

Πηγή: Science News