Η Γενιά Z αντιμετωπίζει πρώιμη «κρίση μέσης ηλικίας» λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα ευρήματα της φετινής Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας,  μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές. Στη Βόρεια Αμερική πολλοί νέοι είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει και στη δυτική Ευρώπη.

Ο ανώτατος λειτουργός υγείας των ΗΠΑ, Δρ. Βίβεκ Μέρθι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά, επισημαίνει ότι η Γενιά Z αντιμετωπίζει μια πρώιμη «κρίση μέσης ηλικίας» που οφείλεται εν μέρει στη συνεχή έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η μελέτη δείχνει ότι η χρήση της οθόνης και η απομόνωση έχουν επιδεινώσει την ψυχική υγεία των νέων.

«Το να επιτρέπουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να τους δίνουμε φάρμακα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή», δήλωσε στον Guardian ο Μέρθι και προσθέτει ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί από τις εταιρείες αρκετά στοιχεία για να πιστοποιηθεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επαρκώς ασφαλή.

Όπως είπε, είναι σαν να έχεις παιδιά σε αυτοκίνητα χωρίς ασφάλεια και να οδηγείς σε δρόμους χωρίς όριο ταχύτητας, φανάρια ή κανόνα.

Οι κυβερνήσεις άργησαν να απαιτήσουν από τις εταιρείες να προσθέσουν δικλείδες ασφαλείας στις πλατφόρμες τους, κάτι που έπρεπε να το είχαν κάνει πριν από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Μέρθι.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αναλογιστούν τον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές τους στην κοινωνική σύνδεση των ανθρώπων. Υποστηρίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ώστε να φέρουν τους ανθρώπους ξανά κοντά. Ο σχεδιασμός κατοικιών μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συναντιούνται» κατέληξε ο Μέρθι.

ΠΗΓΗ: ertnews.grGuardianDaily Mail