Η νέα υπερήπειρος που σχηματίζεται στη Γη

Είναι, λίγο-πολύ, γνωστό ότι η σημερινή μορφή και θέση των ηπείρων είναι αποτέλεσμα συνεχών συνενώσεων και διαχωρισμών αυτών των εκτάσεων της Γης. Πρόκειται για μια διαδικασία που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει σταματήσει να λαμβάνει χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, ο γεωλόγος Ζοάο Ντουάρτε του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, με τους συνεργάτες του, επιχειρεί να μελετήσει τα γεωλογικά φαινόμενα που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη. Μάλιστα, σε συνδυασμό με σημαντικά γεωλογικά συμβάντα των τελευταίων αιώνων (π.χ. πολύ μεγάλους σεισμούς) προσπαθεί να δημιουργήσει το μελλοντικό χάρτη του πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο, στις εργασίες της, για μια νέα υπερήπειρο την οποία ονόμασαν Amasia. Αυτή θα δημιουργηθεί από τις σημερινές ηπείρους εξαφανίζοντας τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Με άλλα λόγια, θα δημιουργηθεί μια υπερήπειρος-νησί που θα περιβάλλεται από θάλασσα.

Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «National Science Review» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Ομάδας Έρευνας Γήινης Δυναμικής της Σχολής Γης και Πλανητικών Επιστημών αναφέρει ότι η Amasia είναι πιθανό να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 200-300 εκατ. έτη δίνοντας στη δημοσιότητα και μια γραφική απεικόνιση αυτής της διεργασίας.

Όσο για τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής υπερηπείρου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Amasia θα είναι σε γενικές γραμμές μια άγονη υπερήπειρος εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών εκείνης της περιόδου που, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, θα είναι συνθήκες ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στον πλανήτη. Ως προς τη θάλασσα που θα περιβάλλει την Amasia, δεν θα είναι βαθιά.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: Naftemporiki.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding