Διαπίστωση επιστημόνων: Η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί τρομακτικά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις για τις απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία και το σχήμα της κάλυψης πάγου για την περίοδο 2000-19, υπάρχει μια εκτίμηση ότι τουλάχιστον 27 εκατοστά θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, κι αυτό προκύπτει μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς λιώνουν 110 τόνοι πάγου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Τζέισον Μποξ από το Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, ρεαλιστικά αυτό το ποσοστό θα υπερδιπλασιαστεί μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι η ελάχιστη, επειδή αντιπροσωπεύει μόνο την παγκόσμια θέρμανση έως σήμερα και επειδή ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος του παγετώνα στα όρια του στρώματος πάγου δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι παρέχει μια σταθερή εκτίμηση για την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα χαθεί ο πάγος.

Έτσι, με βάση τη συνολική κατανόηση των επιστημόνων για το πώς καλύψεις πάγου, όπως στη Γροιλανδία, χάνονται στον ωκεανό, οι ερευνητές είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της τήξης θα συμβεί σχετικά σύντομα.

Η καθηγήτρια Gail Whiteman, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε: «Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι πολιτικοί που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι δύσκολο να αγνοήσουν τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης. Είναι άσχημα νέα για τα σχεδόν 600 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες παγκοσμίως. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, θα είναι όλο και πιο ευάλωτοι, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκόσμιου πλούτου». Συμπλήρωσε, τέλος, ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να κλιμακώσουν γρήγορα τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή και τον περιορισμό της καταστροφής του κλίματος.

Πηγή:  iefimerida.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding