Και οι σκύλοι κινδυνεύουν με άνοια όσο γερνάνε

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά και οι σκύλοι άνω των δέκα ετών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, κάθε επιπλέον έτος στη ζωή τους αυξάνει κατά τουλάχιστον 50% τον κίνδυνο νευροεκφύλισης και γνωστικής δυσλειτουργίας του εγκεφάλου τους (Canine Cognitive Dysfunction-CCD).

Όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου σε σχέση με την κατάσταση του ίδιου του σκύλου, αυτός είναι 6,5 φορές μεγαλύτερος για αυτούς που είναι σωματικά αδρανείς, σε σχέση με τους πολύ κινητικούς σκύλους ίδιας ηλικίας, ράτσας και κατάστασης υγείας.

Ο υπολογισμός του κινδύνου άνοιας διαφέρει όταν λαμβάνεται υπόψη μόνο η ηλικία (αύξηση κατά 68% για κάθε επιπλέον έτος μετά τα 10 χρόνια), ενώ όταν εξετάζονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου (προβλήματα υγείας, στείρωση, σωματική δραστηριότητα, ράτσα κ.α.), η πιθανότητα άνοιας αυξάνεται κατά 52% ανά έτος.

Ως προς το τι συμβαίνει στην άνοια, είναι η γνωστική εξασθένηση, η χειροτέρευση της μνήμης, η απώλεια επίγνωσης του χώρου, η μείωση ή μεταβολή στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και άλλα ζώα, διαταραχές του ύπνου κ.α.

Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding