Κατασκευάστηκε ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει τον ταχύτερο υπολογιστή μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον υπερ-υπολογιστή με το όνομα «Fugaku», ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της επίσημης αξιολόγησης σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούν να κάνουν ορισμένες εργασίες στον πραγματικό κόσμο, πόσο καλός είναι στο να κάνει ορισμένες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης και πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων.

Κανένας υπερ-υπολογιστής δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα το ανώτατο των τριών αξιολογήσεων – γνωστών ως Top500, HPCG, και Graph500 – σύμφωνα με τους δημιουργούς. Στο Top500 πέτυχε 415.53 petaflops, ενώ ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του πέτυχε 148.6 petaflop, ο οποίος είναι από την Αμερική και έχει δημιουργηθεί βάσει ΙΒΜ hardware.

Στην παρούσα φάση ο Fugaku κάνει πειραματικές εργασίες πάνω στον κορονοϊό, όπως προσομοιώσεις σχετικά με το πώς μεταδίδεται.

Πέρα από αυτό, οι Ιάπωνες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή για το πρόγραμμα τεχνολογίας "Society 5.0". Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα, από την προσομοίωση πυρηνικής έκρηξης μέχρι μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Fugaku δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα Riken και την εταιρία Fujitsu, χρησιμοποιώντας τεχνολογία από την Arm, που κατασκευάζει λογισμικό και ημιαγωγούς. Η Arm σχεδιάζει τσιπ για πολλά smartphone σε όλο τον κόσμο, όπως το iPhone, και φημολογείται θα καλύψει και το Apple.

Πηγή: Independent


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding