Οι κίνδυνοι της κατάθλιψης και του άγχους για την πνευματική υγεία μας

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει πλήρη στοιχεία για τις συνέπειες στο γενικό πληθυσμό της κατάθλιψης (και του άγχους) ως προς τη μείωση της συνολικής γνωσιακής λειτουργίας (που επίσης αναφέρεται ως γνωσιακή κατάσταση).

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Sussex και το University College London συστηματικά μελέτησε 34 έρευνες, με εστίαση στο σύνδεσμο μεταξύ κατάθλιψης ή άγχους και μείωσης της γνωσιακής λειτουργίας με το πέρασμα του χρόνου. Συνδυάστηκαν και ελέγχθηκαν τα στοιχεία από 71.244 συμμετέχοντες.

Συμπεριλαμβανομένων όσων παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και εκείνων που είχαν διαγνωστεί ως κλινικά καταθλιπτική, η ομάδα εξέτασε το ποσοστό της μείωσης της συνολικής γνωσιακής κατάστασης –συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης, εκτελεστικές λειτουργίας (όπως η λήψη αποφάσεων) και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών– σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αποκλείστηκαν μελέτες με συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της έρευνας. Αυτό έγινε προκειμένου να αξιολογηθεί ευρύτερα ο αντίκτυπος της γνωσιακής γήρανσης στο γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι εκείνοι με κατάθλιψη βίωσαν μια μεγαλύτερη μείωση στη γνωσιακή κατάσταση σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη.

Καθώς υπάρχει μια μεγάλη προ-κλινική περίοδος δεκαετιών πριν διαγνωστεί η άνοια, τα ευρήματα είναι σημαντικά για παρεμβάσεις νωρίτερα, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια.

«Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική – οι πληθυσμοί μας γερνάνε γρήγορα και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με μειωμένες γνωσιακές ικανότητες και άνοια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τριάντα χρόνια», επεσήμανε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Darya Gaysina, από το Εργαστήριο EDGE (Environment, Development, Genetics and Epigenetics in Psychology and Psychiatry) του Πανεπιστημίου του Sussex.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να αποτελέσουν επιπλέον λόγο για την κυβέρνηση να πάρει περισσότερο στα σοβαρά την πνευματική υγεία και να διασφαλίσουν τις κατάλληλες παροχές».

«Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα πνευματικής υγείας», είπε η Amber John, επίσης από το Εργαστήριο EDGE.

«Αλλά όσοι ζουν με την κατάθλιψη δεν θα πρέπει να απογοητεύονται – δεν είναι αναπόφευκτο το να υποστούν μεγαλύτερη μείωση στις γνωσιακές τους ικανότητες και η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η άσκηση και η προτεινόμενες θεραπείες, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, έχει φανερωθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση της ευζωίας, το οποίο με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της γνωσιακής υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία».

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychological Medicine.

Πηγή: sci-news

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding