Οι κυνηγοί-συλλέκτες ήταν… χορτοφάγοι

Οι κυνηγοί-συλλέκτες ήταν ο αρχικός τρόπος ζωής του ανθρώπου και διήρκεσε για σχεδόν τα 9/10 της παρουσίας του στη Γη. Με την ανάπτυξη της γεωργίας οι κυνηγοί-συλλέκτες εκτοπίστηκαν σταδιακά από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινωνίες στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Η κυρίαρχη εικόνα σχετικά με αυτούς τους προγόνους μας είναι να κάθονται γύρω από μια φωτιά και να τρώνε κρέας. Όμως ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια υποστηρίζει ότι η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, μετά από εξειδικευμένες αναλύσεις σε οστά ανθρώπων που ζούσαν σε περιοχές των Άνδεων στο σημερινό Περού πριν από 9 ως 6,5 χιλιάδες χρόνια οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή των κυνηγών-συλλεκτών ήταν σε ποσοστό 80% χορτοφαγική και το κρέας βρισκόταν στο περιθώριο του διαιτολογίου τους.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βασική πηγή διατροφής αυτών των ανθρώπων ήταν βολβοί, κόνδυλοι και φυτά που αναπτύσσονται κάτω από το χώμα όπως η πατάτα.

Πηγή: Naftemporiki.gr