Αδυνατίζει το μαγνητικό πεδίο της Γης - τι επιπτώσεις έχει

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γίνεται πιο αδύναμο μεταξύ Αφρικής και Ν. Αμερικής, προκαλώντας ζητήματα για τους δορυφόρους και τα διαστημικά σκάφη.

Οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο παρατήρησαν ότι μια περιοχή γνωστή ως Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τo Σμήνος δορυφόρων της European Space Agency (ESA), ερευνητές παρατήρησαν ότι στην περιοχή της ανωμαλίας υπήρξε μείωση έντασης κατά περισσότερο από 8% μεταξύ 1970 και 2020.

Όπως αναφέρει ο Jürgen Matzka, από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για τις Γεωεπιστήμες, «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε σε τροχιά το Σμήνος των δορυφόρων, ώστε να ερευνήσουμε την εξέλιξη της Ανωμαλίας του Νότιου Ατλαντικού. Η πρόκληση τώρα είναι να καταλάβουμε τις διαδικασίες στον πυρήνα της Γης, οι οποίες προκαλούν αυτές τις αλλαγές».

Μία πιθανότητα, σύμφωνα με την ESA, είναι ότι αποτελεί ένδειξη ότι ο μαγνητικός πόλος της Γης πρόκειται να αντιστραφεί, οπότε ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος θα αλλάξουν θέση.

Η τελευταία φορά που μια τέτοια «γεωμαγνητική αντιστροφή» έλαβε χώρα ήταν 780.000 χρόνια πριν, με ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η επόμενη αντιστροφή έχει ήδη αργήσει κατά πολύ. Τυπικά, τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα κάθε 250.000 χρόνια.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος μπορούν να είναι σημαντικές, καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη από τους ηλιακούς ανέμους και την επιβλαβή κοσμική ακτινοβολία.

Επίσης, οι τηλεπικοινωνίες και το σύστημα των δορυφόρων επίσης βασίζεται σε αυτό για τη λειτουργία τους, οπότε μπορούν να υπάρξουν προβλήματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητή τηλεφωνία.

Ήδη η Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού προκαλεί ζητήματα με δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη, όπως προειδοποίησε η ESA, ενώ διαστημόπλοια που κινούνται στην περιοχή επίσης αντιμετωπίζουν «τεχνικά προβλήματα».

Ωστόσο, το 2018 μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences βρήκε ότι παρά την αλλαγή στο πεδίο, «ο μαγνητικός πόλος της Γης πιθανώς δεν αντιστρέφεται». Επίσης, η μελέτη εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή δεν λαμβάνει χώρα άμεσα, αλλά σε βάθος δεκάδων χιλιάδων χρόνων.

Πηγή: Independent

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding