Ο μαζικός αφανισμός πριν από εκατομμύρια χρόνια η κλιματική αλλαγή

Ένας μαζικό αφανισμός, ο οποίος έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής χιλιάδες χρόνια πριν, είναι πιθανό να προκλήθηκε από κλιματική αλλαγή που έβλαψε το στρώμα του όζοντος, όπως δείχνει μια μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γεγονός μαζικού αφανισμού στην Ύστερη Ντεβόνια περίοδο, μπορεί να είχε προκληθεί από μια «καταστροφική αραίωση του στρώματος του όζοντος», που επέτρεψε σε επιβλαβή επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας να φτάσουν στη Γη.

Ο John Marshall, καθηγητής της επιστήμης της Γη στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, θεωρεί ότι τα ευρήματα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην κλιματική κρίση του κόσμου.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η Γη έχει μια φυσική εσωτερική διαδικασία που πυροδοτήθηκε από ένα θερμαινόμενο κλίμα που μπορεί να καταστρέψει το όζον, μια σοβαρή προειδοποίηση για τη δική μας περίοδο της κλιματικής αλλαγής», είπε ο καθηγητής Marshall.

Ο αφανισμός της Ύστερη Ντεβόνιας περιόδου θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ζωής των σπονδυλωτών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μέσα από τον αφανισμό των πρώτων τετράποδων.

Ο καθηγητής Marshall είπε ότι η ομάδα του πίστευε ότι θα πρέπει τώρα να υπάρξει εστιασμένη προσπάθεια στο να καταλάβουμε τους δεσμούς μεταξύ παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και της παραγωγής και της ατμοσφαιρικής μεταφοράς ενώσεων άνθρακα, τα οποία ενδέχεται να έχουν ένα πιθανό βλαβερό αποτέλεσμα στο στρώμα του όζοντος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

 

Πηγή: Independent

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding