Μέδουσα ίσως διαθέτει το ελιξίριο της ζωής

Η Turritopsis dohrnii είναι ένα είδος μέδουσας με μοναδικά χαρακτηριστικά σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Συγκεκριμένα, οι μέδουσες έχουν την ικανότητα της αναγέννησης τους, την οποία χάνουν όταν ενηλικιωθούν, όταν δηλαδή αποκτήσουν αναπαραγωγική δυνατότητα.

Ωστόσο, η Turritopsis dohrnii μπορεί να αναγεννιέται συνεχώς ανεξαρτήτως της ηλικίας της. Όταν η μέδουσα νιώσει απειλή μετατρέπεται σε μια κύστη και αναπτύσσει ένα πολύποδα που ακουμπά τον πυθμένα της θάλασσας. Όταν ο κίνδυνος απομακρυνθεί η μέδουσα αρχίζει να αναπτύσσεται πάλι από την αρχή με στόχο την ενηλικίωση της σε μια αέναη διαδικασία.

Η ιδιότητά της αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έτσι με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PNAS» της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οβιέδο στην Ισπανία παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα, σχετική ανακάλυψη. Όπως αναφέρουν, η μέδουσα T.dohrnii διαθέτει διπλάσιο αριθμό των γονιδίων που σχετίζονται με την αντιγραφή και επιδιόρθωση του DNA. Όταν η μέδουσα αισθάνεται κίνδυνο ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό για να μπαίνει στη φάση της αναγέννησης.

Στόχος της έρευνας είναι να συλλέξει δεδομένα για τον μηχανισμό γήρανσης στους ανθρώπους ώστε να βρεθούν μέθοδοι καθυστέρησης ή αντιστροφής της.

Πηγή: naftemporiki.gr