Αρχαία Αίγυπτος: τρισδιάστατη "αποκάλυψη" μουμιοποιημένων ζώων

Τρία μουμιοποιημένα ζώα από την αρχαία Αίγυπτο ψηφιακά ξετυλίχτηκαν και εξετάστηκαν από ερευνητές με τη χρήση τρισδιάστατου σκάνερ υψηλής ευκρίνειας.

 Τα τρία αυτά ζώα είναι ένα φίδι, ένα πουλί και μια γάτα, από τη συλλογή του Αιγυπτιακού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Swansea και είναι τουλάχιστον 2.000 χρόνων.

Τα αρχαία κείμενα υποδηλώνουν ότι ήταν προσφορά για την ψυχή του νεκρού, αλλά λίγα είναι γνωστά για τη μοίρα τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν είναι «εντυπωσιακές».

Η ομάδα ανακάλυψε ότι:

1. τα δόντια που ήταν ακόμα μέσα στο σαγόνι της γάτας υποδηλώνουν ότι ήταν μικρή σε ηλικία, μάλλον μικρότερη των πέντε μηνών. Ο διαχωρισμός της σπονδυλικής στήλης της δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα είχε στραγγαλιστεί.

2. Η ψηφιακή εξέταση των οστών του πτηνού δείχνει ότι μάλλον πρόκειται για ευρασιατικό γεράκι.

3. Η ανάλυση των ραγισμάτων στα κόκκαλα του φιδιού, μια νεαρή αιγυπτιακή κόμπρα, δείχνει ότι είχε σκοτωθεί με μαστίγωμα.

Ο καθηγητής επιστήμης των υλικών, R. Johnston, επεσήμανε ότι η μούμια-φίδι είχε ακτινογραφηθεί προηγουμένως, αλλά ήταν μια δισδιάστατη εικόνα, η οποία δεν έλεγε πολλά σχετικά με τη δομή της.

(Το ευρασιατικό γεράκι.)

 

(Η αιγυπτιακή κόμπρα.)

(Το κεφάλι της γάτας.)

(Το κρανίο της κόμπρας με ανοιχτό στόμα.)

Πηγή: BBC

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding