Χαρτογράφηση ναυαγίων στο Τρίγωνο των Βερμούδων

Στη θαλάσσια περιοχή που είναι γνωστή ως Τρίγωνο των Βερμούδων (η θαλάσσια περιοχή της Καραϊβικής που περικλείει τις Μπαχάμες και τις Μεγάλες Αντίλλες) είναι ένας χώρος όπου, για λόγος ακόμα άγνωστους, έχουν γίνει πολλά ναυάγια.

Για τον λόγο αυτόν, η αμερικανική εταιρεία Allen Exploration συνεργάστηκε με τον ειδικό στις έρευνες ναυαγίων Τζέημς Τζένεϊ και οργάνωσαν την αποστολή  «Bahamas Lost Ships Project». Πρόκειται για ένα εγχείρημα με στόχο τον εντοπισμό όσο γίνεται περισσότερων ναυαγίων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν 176 ναυάγια πλοίων. Τα ναυάγια αυτά καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1576 μέχρι το 1976. Τα περισσότερα ήταν εμπορικά πλοία που μετέφεραν καπνό, ζάχαρη, μελάσα, βαμβάκι, πούρα και άλλα προϊόντα αλλά υπάρχουν και δουλεμπορικά πλοία που μετέφεραν σκλάβους από τη Δυτική Αφρική στην Αμερική (κυρίως στην Κούβα) καθώς και πλοία που μετέφεραν χρυσό, ασήμι και άλλους θησαυρούς.

Ως προς την εθνικότητά τους, τα 77 από ναυάγια αφορούν πλοία αμερικανικά, 36 Βρετανικά και 19 Ισπανικά ενώ εντοπίστηκε και ένα σουηδικό πλοίο. Το 82% των ναυαγίων αυτών συνέβησαν τον 19 αιώνα, περίπου δέκα ναυάγια είναι του 17ου και 18ου αιώνα ενώ τρία ναυάγια είναι του 16 αιώνα.

Φωτό: ο χάρτης των ναυαγίων

Πηγή: Naftemporiki.gr