Το Νεφέλωμα Αστακός αποκαλύπτει το κοσμικό του μαιευτήριο

Σε απόσταση 8 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το Νεφέλωμα Αστακός,  το οποίο αποτελεί μια περιοχή μαζικής γέννησης νέων άστρων.

Μία κάμερα σχεδιασμένη για να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της σκοτεινής ενέργειας κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακές λεπτομερείς εικόνες από το νεφέλωμα αυτό. Η κάμερα, η Dark Energy Camera, που είναι εγκατεστημένη στο Αστεροσκοπείο Cerro Tololo στη Χιλή, κατέγραψε εικόνες, μία από τις οποίες καταγράφει μια περιοχή διαμέτρου 400 ετών φωτός στην οποία μεγάλης φωτεινότητας νεαρά άστρα ξεπροβάλλουν μέσα από νέφη σκόνης και αερίων. Στο κέντρο της βρίσκεται ένα ανοικτό αστρικό σμήνος που όπως όλα τα σμήνη αυτής της κατηγορίας αποτελείται κυρίως από πολύ νεαρά και ταυτόχρονα πολύ μεγάλης μάζας άστρα.

Ορισμένες από τις λαμπρές κουκκίδες της εικόνας ανήκουν σε πρωτοαστέρες, σε άστρα που βρίσκονται ακόμη σε… «εμβρυακή» κατάσταση.

Επίσης η εικόνα φανερώνει διαστρικούς ανέμους, γαλαξιακή ακτινοβολία, και την επίδραση πανίσχυρων μαγνητικών πεδίων στο νεφέλωμα που υποχρεώνουν τα αέρια και την σκόνη να στροβιλίζονται και να παίρνουν διάφορα σχήματα.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: naftemporiki

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding