Αυτός είναι ο εκατοντάδων χιλιάδων ετών Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων

Το 1960 στο σπήλαιο των Πετραλώνων, ένα χλμ. μακριά από το χωριό Πετράλωνα, ένας βοσκός βρήκε ένα ανθρώπινο κρανίο. Αυτό, από τότε, έχει καταστεί αντικείμενο μελέτης και διαφωνίας μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την ταυτότητα του ανθρώπου αυτού που ονομάστηκε «Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων».

Η ηλικία του κρανίου κυμαίνεται από 700 χιλιάδες έτη ως 200 χιλιάδες χρόνια με κάποιες μελέτες να συγκλίνουν σε μια χρονολόγηση 300-400 χιλιάδων ετών. Η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (το κρανίο φυλάσσεται στο Μουσείο Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του πανεπιστημίου) σε επικοινωνία της με το Naftemporiki.gr αναφέρει ως ηλικία του τα 250 χιλιάδες έτη.

Η κρατούσα επιστημονική άποψη είναι ότι το κρανίο αυτό ανήκει σε έναν Άνθρωπο της Χαϊδελβέργης. Ο Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Άνθρωπος) είναι ένα εξαφανισμένο είδος ή υποείδος αρχαϊκού ανθρώπου, που υπήρχε κατά το Μέσο Πλειστόκαινο. Ταξινομήθηκε ως υποείδος του Homo erectus το 1950 αλλά προς το τέλος του αιώνα ταξινομήθηκε ευρύτερα ως ιδιαίτερο είδος.

Ο H. heidelbergensis θεωρείται ως ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων αλλά και των Νεάντερταλ. Φαίνεται, μάλιστα, πως ήταν το πρώτο είδος του γένους Homo που έθαβε τους νεκρούς, ενώ πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως είχε μια πρωτόγονη μορφή γλώσσας.

Η ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησε μια ανασύνθεση του προσώπου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, με χρήση τρισδιάστατων σαρώσεων του κρανίου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science: Reports».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρανίο ανήκει σε άνδρα νεαρής ηλικίας, μάλλον μέχρι 35 ετών, ενώ οι μάζα σώματος υπολογίστηκε στα 52 κιλά.

Πηγή: Naftemporiki.gr