Οι διαφορετικές όψεις του πλανήτη Άρη

Ο Άρης έχει δύο μικρούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο, που ανακαλύφθηκαν από τον αμερικανό αστρονόμο Asaph Hall, στις 18 Αυγούστου 1877.

Πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί από θραύσματα από μια γιγαντιαία σύγκρουση στον πρώιμο Άρη.

Αν και αυτά τα φεγγάρια είναι μικρά, η παράδοξη τροχιά τους κρύβει σημαντικά μυστικά σχετικά με τον εαυτό του.

«Το γεγονός ότι η τροχιά του Δείμου δεν είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένη με τον ισημερινό του Άρη θεωρήθηκε κάτι ασήμαντο και κανείς δεν προσπάθησε να το εξηγήσει», επεσήμανε ο Δρ. Matija Ćuk, ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI. «Αλλά από τη στιγμή που είχαμε μια νέα μεγάλη ιδέα και την εξετάσαμε με νέο βλέμμα, η κλίση της τροχιάς του Δείμου αποκάλυψε το μεγάλο του μυστικό».

Το 2017, ο δρ. David Minton, από το Πανεπιστήμιο Purdue,  και ο φοιτητής του Andrew Hesselbrock παρατήρησαν ότι το εσώτερο φεγγάρι του Άρρη, ο Φοίβος, χάνει ύψος καθώς η μικρή βαρύτητά του αλληλεπιδρά με τον Άρη.

Σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, η τροχιά του Φοίβου θα πέσει πολύ χαμηλά, και η βαρύτητα του Άρη θα τον διαλύσει και θα τον μετατρέψει σε δακτυλίδι γύρω από τον πλανήτη.

Η ομάδα των ερευνητών πρότεινε ότι μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, γενιές φεγγαριών του Άρη καταστράφηκαν και μετατράπηκαν σε δακτυλίδια. Κάθε φορά, από το δακτυλίδι θα προκύψει ένα νέο, μικρότερο φεγγάρι και θα επαναλάβει τον κύκλο.

Η θεωρία του κυκλικού φεγγαριού του Άρη έχει σημαντικές πιθανότητες να ισχύει, μιας και η τροχιά του Δείμου δείχνει ότι θα πρέπει να είχε υπάρξει ένα φεγγάρι που θα είχε ασκήσει επίδραση στον Δείμο, το οποίο δείχνει ότι ο Άρης θα πρέπει να είχε ένα δακτυλίδι που θα έσπρωχνε προς τα έξω το εσωτερικό φεγγάρι.

«Το φεγγάρι αυτό θα πρέπει να είχε 20 φορές πιο μεγάλη μάζα από τον Φοίβο, και ίσως να ήταν ο “παππούς” του και να υπήρχε πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το οποίο ακολούθησαν δύο επιπλέον κύκλοι δακτυλιδιού-φεγγαριού, με το τελευταίο φεγγάρι να είναι ο Φόβος», ανάφεραν οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Astrophysical Journal Letters.

Πηγή: Sci-news


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding