Η ορμόνη της αγάπης πραγματικά επουλώνει πληγωμένες καρδιές

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Τμήματος Βιοιατρικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Frontiers in Cell and Development Biology» παρουσιάζουν τα ευρήματα πειραμάτων τους με οξυτοκίνη. Αυτή είναι μια ορμόνη, της οποίας τα επίπεδα αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του οργασμού και κατά τα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης, γι’ αυτό και αποκαλείται ορμόνη της αγάπης.

Πειράματα έδειξαν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του καρδιακού ιστού που έχει υποστεί κάποια βλάβη. Αυτό, υποστηρίζουν οι ερευνητές, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν προσπάθειες ανάπτυξης μεθόδων χρήσης της οξυτοκίνης ως θεραπείας σε ασθενείς με έμφραγμα για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στην καρδιά τους.

Τα πειράματα που έγιναν στην καρδιά των ψαριών ζέβρα έδειξαν ότι η οξυτοκίνη αναγέννησε τραυματισμένα ή ακόμη και νεκρά καρδιοκύτταρα. Τα πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι η ορμόνη έχει παρόμοια επίδραση σε κύτταρα της ανθρώπινης καρδιάς που έχουν υποστεί ζημιές αν έρθει σε επαφή με αυτά στον σωστό χρόνο και στη σωστή δοσολογία.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να χορηγήσει οξυτοκίνη σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα.

Πηγή: naftemporiki