Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στις εικόνες φαγητού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής την καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης Νάνσι Κανγουίσερ και την υπολογιστική νευροεπιστήμονα Μινάξι Κόσλα, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν εγκεφαλικούς νευρώνες που ενεργοποιούνται όταν βλέπουμε αποκλειστικά εικόνες φαγητού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 10.000 εικόνες που προέκυψαν από λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI). Εντοπίστηκαν έτσι στον οπτικό φλοιό τέσσερις ξεχωριστές ήδη γνωστές ομάδες νευρώνων που ανταποκρίνονται σε πρόσωπα, τοποθεσίες, σώματα και λέξεις, καθώς και μια πέμπτη άγνωστη έως τώρα ομάδα που αντιδρά επιλεκτικά σε εικόνες φαγητού, κάτι που προκάλεσε αρχικά προβληματισμό, μιας και το φαγητό δεν είναι μια ομοιογενής οπτικά κατηγορία, όπως ανέφερε η δρ Κόσλα.

Μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των ανθρώπων διαφέρουν ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις τους. Ήδη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, ο εγκέφαλος πολλών ανθρώπων αντιδρά ελαφρώς περισσότερο σε μαγειρεμένα φαγητά όπως η πίτσα από ό,τι στα φρούτα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».

Πηγή: naftemporiki / ΑΜΠΕ


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding