Πώς ο μετεωρίτης εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Ο Τσιξουλούμπ, ο αστεροειδής που έπεσε πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων και περίπου των τριών τετάρτων όλων των ειδών ζώων και φυτών. Αυτό συνέβη με την πρόκληση ενός τσουνάμι ενάμισι χιλιομέτρου (1.500 μέτρων) σε ύψος, το οποίο ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη.

Αυτό προέκυψε από το νέο υπολογιστικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Γκάνα, με επικεφαλής τη Μόλι Ρέιντζ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για τον αστεροειδή στο περιοδικό “AGU Advances” της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής. Για να προκύψει αυτό το συμπέρασμα, τροφοδότησαν το μοντέλο με όλα τα διαθέσιμα γεωλογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα από περίπου 100 περιοχές της Γης.

Ο αστεροειδής εκτιμήθηκε ότι είχε διάμετρο 10 έως 14 χιλιομέτρων και προσέκρουσε στον πλανήτη μας με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Έπεσε στην περιοχή του σημερινού Γιουκατάν στο Μεξικό σε γρανιτικό φλοιό πάνω από τον οποίο υπήρχαν παχιά στρώματα ιζημάτων και ρηχά νερά θάλασσας. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων και να εκτινάξει τεράστιες ποσότητες πυκνών νεφών σκόνης και αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το μοντέλο, δυόμισι λεπτά μετά το πλήγμα υψώθηκε από το σημείο πρόσκρουσης ένα πανύψηλο τείχος νερού ύψους 4,5 χιλιομέτρων, το οποίο γρήγορα υποχώρησε. Δέκα λεπτά μετά την πρόσκρουση εμφανίστηκε το τσουνάμι που άρχισε να σαρώνει τον ωκεανό.

Μετά από 48 ώρες, τσουνάμι ύψους πολλών μέτρων είχαν πλήξει τις περισσότερες ακτογραμμές του πλανήτη, πλημμυρίζοντας και διαβρώνοντας τις. Φαίνεται όμως ότι δεν υπήρξε τσουνάμι στη Μεσόγειο.

Πηγή: newsit.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding