Πόσο μοιάζει ο άνθρωπος με τον σκύλο;

Με μια πρώτη ματιά ο σκύλος με τον άνθρωπο έχουν λίγες έως πολύ μεγάλες διαφορές. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Μήπως όμως ο άνθρωπος είναι περισσότερο όμοιος με τον καλύτερό του φίλο;

Ο Dr Luis Pedro Coelho και οι συνάδελφοί του από το European Molecular Biology Laboratory, σε συνεργασία με την Nestlé Research, εξέτασαν το μικροβίωμα (τα βακτήρια) του στομαχιού σε δύο ράτσες σκύλων και βρήκαν ότι το περιεχόμενο των γονιδίων του μικροβιώματος των σκύλων παρουσίασε πολλές ομοιότητες με το ανθρώπινο μικροβίωμα του στομάχου. Μάλιστα είναι περισσότερο όμοιο με το ανθρώπινο παρά με αυτό των γουρουνιών ή των ποντικιών.

Ο Dr Luis Pedro Coelho σχολίασε: «Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρισης δείχνουν ότι είναι πιο όμοιοι με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου απ’ ό,τι αρχικά νομίζαμε».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αλλαγές στο ποσό της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων στη διατροφή είχαν παρόμοια αποτελέσματα στα μικροβιώματα σκύλων και ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλλο ή τη ράτσα του σκύλου. Τα μικροβιώματα των υπέρβαρων ή παχύσαρκων σκύλων βρέθηκαν πως ανταποκρίνονται περισσότερο σε μια διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη σε σχέση με τα μικροβιώματα αδύνατων σκύλων. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συνεπές με την ιδέα ότι τα υγιή μικροβιώματα είναι περισσότερο ανθεκτικά.

Ο Dr Luis Pedro Coelho παρατήρησε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλύτερο μοντέλο για μελέτες σχετικά με τη διατροφή απ’ ό,τι τα γουρούνια ή τα ποντίκια, και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πληροφορίες από τους σκύλους για να μελετήσουμε τον αντίκτυπο της διατροφής στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Από τη μεριά τους και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοντέλο για να μελετήσουμε τη διατροφή των σκύλων».

Οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης εφιστούν την προσοχή στο ότι, ενώ οι άνθρωποι και οι σκύλοι έχουν πολύ όμοια μικροβιώματα, δεν είναι ακριβώς τα ίδια μικρόβια, αλλά πρόκειται για πολύ στενά σχετιζόμενα στελέχη του ίδιου είδους.

Πηγή: ScienceDaily

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding