Πότε είναι περισσότερο αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αυξημένη επαγρύπνηση σχετικά με τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνει καθένας από εμάς, όχι μόνο για τον COVID-19, αλλά και για την εποχική γρίπη. Ένα από αυτά είναι η υγιεινή των χεριών.

Ενώ οι προτροπές σχετικά με τον καθαρισμό των χεριών είναι κάτι που λαμβάνει χώρα σε πολλές κοινότητες παγκοσμίως και είναι κάτι που συνιστάται ευρέως από τις διάφορες αρχές Υγείας, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτής της πρακτικής στον γενικό πληθυσμό είναι περιορισμένη.

Όπως αναφέρει η μία από τους συγγραφείς του σχετικού άρθρου, η Sarah Beale, ερευνήτρια στο Public Health Data Science Research Group του Institute of Health Informatics στο University College London και στο UCL Institute of Epidemiology and Health Care: «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η συχνότητα του πλυσίματος των χεριών είναι μόνο μία όψη της υγιεινής των χεριών. Επίσης, γνωρίζουμε ότι τόσο η μεγαλύτερη διάρκεια του πλυσίματος των χεριών και το πότε πλένουμε τα χέρια, π.χ. όταν επιστρέφουμε σπίτι ή πριν φάμε, συνδέονται με τη μείωση του συνολικού κινδύνου γρίπης».

Για τη σχετική μελέτη που έκανε η Beale και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις διαδοχικές ομάδες (2006 μέχρι 2009) από το Παρατηρητήριο Γρίπης. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (περίπου 80%) ήταν ενήλικες άνω των δεκαέξι ετών. Παρείχαν βασικές εκτιμήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ως προς την υγιεινή των χεριών.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και το μέτριας συχνότητας (6-10 φορές την ημέρα) πλύσιμο των χεριών συνδέεται με σημαντικά μειωμένο συνολικό ρίσκο να κολλήσει κανείς γρίπη (36% μείωση του κινδύνου αρρώστιας σε σύγκριση με εκείνους που έπλεναν τα χέρια τους 0-5 φορές την ημέρα).

Δεν υπήρχαν σημαντικά αποτελέσματα για υψηλής συχνότητας (πάνω από 10 φορές την ημέρα) πλύσιμο των χεριών.

Όπως επισημαίνει η Sarah Beale, «η καλή υγιεινή των χεριών θα πρέπει να τηρείται πάντα, ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς συμπτώματα ή όχι. Αυτό θα τον βοηθήσει να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά και θα εμποδίσει την αθέλητη μετάδοση του ιού στους άλλους γύρω του».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Wellcome Open Research.

Πηγή: Sci-News

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding