Διεθνές πρόγραμμα για την καλύτερη παρακολούθηση της άγριας ζωής

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που βρίσκεται σε τροχιά 240 μίλια πάνω από τη Γη, πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια συλλογική προσπάθεια για παρακολούθηση της άγριας ζωής του πλανήτη και να φέρουν επανάσταση στην επιστήμη της παρακολούθησης των ζώων.

Μια μεγάλη κεραία και άλλα εργαλεία, τα οποία εγκαταστάθηκαν από ρώσους αστροναύτες το 2018, ελέγχθηκαν και θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία αυτό το καλοκαίρι. Με το σύστημα αυτό θα εντοπίζεται όχι μόνο η τοποθεσία ενός ζώου, αλλά και η φυσιολογία και το περιβάλλον του. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες, αλλά και όσους ασχολούνται με την παρακολούθηση της άγριας ζωής, παρέχοντας πολύ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των οικοσυστημάτων παγκοσμίως.

Η νέα προσέγγιση, που είναι γνωστή ως ICARUS — International Cooperation for Animal Research Using Space — θα μπορεί επίσης να εντοπίζει ζώα σε μεγαλύτερες περιοχές από ό,τι γίνεται τώρα με άλλες τεχνολογίες. Επίσης, έχει μειώσει το μέγεθος των πομπών που τοποθετούνται στα ζώα.

Αυτές οι αλλαγές θα δώσουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να εντοπίζουν σμήνη πτηνών, καθώς μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, π.χ., αντί να παρακολουθούν μόνο ένα ή δύο πουλιά τη φορά, καθώς και πολύ μικρότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων. Και καθώς αλλάζει το κλίμα και καταστρέφονται τόποι κατοικίας ζώων, το ICARUS θα δώσει τη δυνατότητα στους βιολόγους και σε όσους ασχολούνται με την άγρια ζωή να αντιδράσουν γρήγορα στις αλλαγές όσον αφορά τη μετανάστευση των ζώων.

Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι οποιοσδήποτε σε όλον τον κόσμο θα μπορέσει μια μέρα με μια εφαρμογή στο κινητό να παρακολουθεί το αγαπημένο του πτηνό ή ψάρι καθώς μεταναστεύει πρακτικά σε πραγματικό χρόνο.

 

Πηγή: The New York Times