Τα προϊστορικά ζώα εξαφανίστηκαν από πτώση εξωγήινου αντικειμένου στη Γη;

Μια αμφιλεγόμενη θεωρία, σύμφωνα με την οποία ένα εξωγήινο σώμα συγκρούστηκε με τη Γη πριν από περίπου 13.000 χρόνια και προκάλεσε τον αφανισμό πολλών μεγάλων ζώων και μια πιθανή μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού των πρώτων ανθρώπων, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή (Younger Dryas Impact Hypothesis), ένας αστεροειδής ή κομήτης χτύπησε τη Γη περίπου 12.800 χρόνια πριν και προκάλεσε μια ακραία ψύξη που συνέβαλε στην εξόντωση περισσότερων από 35 ειδών πανίδας, όπως μαστόδοντες, μαμούθ κτλ. Επίσης συνέπεσε με μια σοβαρή μείωση του πληθυσμού των πρώτων ανθρώπων, και θεωρείται ότι προκλήθηκαν πελώριες φωτιές που θα μπορούσαν να είχαν μπλοκάρει το φως του ήλιου, προκαλώντας έναν «χειμώνα» κοντά στο τέλος της Πλειστόκαινου Περιόδου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, ο αρχαιολόγος του UofSC, Christopher Moore, και 16 συνάδελφοί του παρουσιάζουμε επιπλέον αποδείξεις για μια κοσμική σύγκρουση, βασισμένες σε έρευνες που έγιναν στο White Pond κοντά στο Elgin της Ν. Καρολίνα. Η μελέτη βασίζεται σε  παρόμοια ευρήματα ακίδων από πλατίνα (στοιχείο που σχετίζεται με κοσμικά αντικείμενα όπως αστεροειδείς ή κομήτες) στη Β. Αμερική, την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και πρόσφατα στη Χιλή και τη Νότιο Αφρική.

«Συνεχίζουμε να βρίσκουμε στοιχεία και να επεκτεινόμαστε γεωγραφικά. Πολυάριθμα άρθρα έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία δύο χρόνια με παρόμοια δεδομένα από άλλα μέρη, που σχεδόν παγκόσμια υποστηρίζουν τη θεωρία ότι υπήρξε μια εξωγήινη σύγκρουση ή έκρηξη κομήτη που προκάλεσε το κλιματικό γεγονός Younger Dryas», λέει ο Moore.

«Αρχικά, νομίσαμε ότι ήταν ένα γεγονός της Β. Αμερικής, και στη συνέχεια υπήρξαν στοιχεία στην Ευρώπη και αλλού ότι ήταν ένα γεγονός του βόρειου ημισφαιρίου. Και τώρα με την έρευνα στη Χιλή και τη Ν. Αφρική, φαίνεται πως πιθανώς ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός».

Επιπλέον, μια ομάδα ερευνητών βρήκε ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις πλατίνας και ιριδίου σε δείγματα από έναν κρατήρα που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία, όπου θα μπορούσε να ήταν το σημείο σύγκρουσης. Αν και ο κρατήρας δεν έχει ακόμα χρονολογηθεί με ακρίβεια, ο Moore λέει ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να είναι το «σημείο» που οι επιστήμονες έψαχναν για να επιβεβαιώσουν ένα κοσμικό γεγονός. Επίσης, στοιχεία από τη Β. Αμερική και αλλού δείχνουν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να περιελάμβανε πολλαπλές συγκρούσεις και εκρήξεις σε όλη τη Γη.

Σύμφωνα με τον Moore, η σύγκρουση συνέβαλε στην εξαφάνιση ειδών, αλλά δεν ήταν η μόνη αιτία. Το υπερβολικό κυνήγι από τους ανθρώπους σίγουρα συνέβαλε, όπως και η κλιματική αλλαγή. Ορισμένα από τα ζώα επιβίωσαν μετά το γεγονός, σε ορισμένες περιπτώσεις για αιώνες.

Πηγή: Science Daily

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding