Πώς εξελίχθηκε ο εγκέφαλος;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς τα ζώα της ξηράς, όπως ο άνθρωπος, αναπτύχθηκαν και έγιναν εξυπνότερα από τους θαλάσσιους προγόνους τους;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern ανακάλυψαν ότι τα πολύπλοκα τοπία, που περιλαμβάνουν δέντρα, θάμνους, βράχους και λόφους, ενδέχεται να συνέβαλαν στο να αναπτύξουν τα ζώα που κατοικούν εκεί ανώτερη διάνοια από τους θαλάσσιους προγόνους τους.

Σε σύγκριση με την απέραντη κενότητα της ανοιχτής θάλασσας, η ξηρά είναι γεμάτη εμπόδια. Με το να παρέχει στα θύματα χώρους να χαθούν και στους κυνηγούς τρόπους να κρυφτούν για να επιτεθούν, τα κατάλληλα για κατοικία περιβάλλοντα στη γη ίσως να βοήθησαν τα ζώα να αναπτύξουν στρατηγικές σχεδιασμού.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε όλους τους προγόνους μας. Αντιθέτως, σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ούτε πολύ λίγα ούτε πολλά εμπόδια, εκεί φανερώθηκε η ικανότητά τους για σχεδιασμό, ενώ σε ανοιχτά μέρη δεν υπάρχει πλεονέκτημα, οπότε δεν υπήρξε ζήτημα ανάπτυξης στρατηγικού σχεδιασμού.

Ας σημειωθεί ότι στην κατηγορία των θαλάσσιων ζώων δεν περιλαμβάνονται τα δελφίνια και οι φάλαινες, επειδή ήταν θηλαστικά της ξηράς και σχετικά σύντομα (με όρους εξέλιξης) επέστρεψαν στο νερό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: science daily


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding