Σημαντική ανακάλυψη: Νέο εύρημα στην αρχαία Αμφίπολη

Σημαντική εξέλιξη είχε η πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στον χώρο της Ακρόπολης της Αμφίπολης, όπου η τελευταία ανασκαφή διενεργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κομμάτια ενός μεγάλου ρωμαϊκού κτηρίου, η διερεύνηση του οποίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον και στην επόμενη ανασκαφική περίοδο που τοποθετείται ετησίως μέσα στο καλοκαίρι.

Η ανασκαφή που γίνεται με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που εκπροσωπεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δρ Δημήτριος Δαμάσκος, βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης, σε ένα μεγάλο ελληνιστικό οικοδόμημα το οποίο υπάρχει κάτω από τη μεταγενέστερη πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄. Δίπλα σε αυτό οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα κομμάτια του οικοδομήματος της ρωμαϊκής εποχής. Πρόκειται. όπως λένε, για μια πολύ καλή κατασκευή, την οποία όμως προς το παρόν δεν μπορούν να ταυτίσουν με κάτι συγκεκριμένο, αφού είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Η ανασκαφή στην Ακρόπολη της Αμφίπολης πραγματοποιείται στο πλαίσιο πενταετούς (2019-2023) ερευνητικού προγράμματος της ΕΦΑ Σερρών και του Πανεπιστημίου Πατρών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πηγή: anaskafi / Κ. Τσολάκη, Μακεδονία