Υπάρχουν σκουληκότρυπες και μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσω αυτών;

Ο φυσικός του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Daniel Jafferis και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι οι σκουληκότρυπες – θεωρητικές πύλες στον χωροχρόνο που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύντομες οδούς για μεγάλα ταξίδια στο Σύμπαν – μπορούν να υπάρξουν.

«Αλλά μην ετοιμάζετε ακόμα τις αποσκευές σας για ταξίδι στην άλλη άκρη του Γαλαξία», επεσήμανε ο δρ. Jafferis.

«Αν και θεωρητικά είναι πιθανό, δεν είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους να ταξιδέψουν μέσα από αυτές», είπε ο συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ταξιδέψεις μέσα από αυτές τις σκουληκότρυπες από ό,τι να πας ευθεία, οπότε δεν είναι πολύ χρήσιμες για ταξίδια στο διάστημα».

Η νέα θεωρία προέκυψε όταν ο δρ. Jafferis και οι συν-συγγραφείς άρχισαν να προβληματίζονται σχετικά με δύο μαύρες τρύπες που είχαν εμπλακεί σε κβαντικό πεδίο, όπως είχαν μελετηθεί από φυσικούς από το Institute for Advanced Study του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αν και αυτό σημαίνει ότι η άμεση σύνδεση μεταξύ μαύρων τρυπών είναι πιο σύντομη από τη σύνδεση μιας σκουληκότρυπας – και επομένως το ταξίδι μέσω σκουληκότρυπας δεν είναι συντόμευση – η θεωρία προσφέρει νέα στοιχεία για την κβαντική μηχανική.

«Από την εξωτερική οπτική, το ταξίδι μέσω σκουληκότρυπας αντιστοιχεί με κβαντική τηλεμεταφορά χρησιμοποιώντας εμπλεκόμενες μαύρες τρύπες», είπε ο δρ. Jafferis.

 

Μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο εμπόδιο για τη διαμόρφωση σκουληκοτρύπων είναι η ανάγκη για αρνητική ενέργεια, που φαίνεται να είναι ασύμφωνη με την κβαντική βαρύτητα.

 

Ωστόσο, η ομάδα ξεπέρασε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας εργαλεία κβαντικής θεωρίας πεδίου, υπολογίζοντας τις κβαντικές συνέπειες όμοια με το Casimir effect.

 

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 13 Απριλίου, στο 2019 American Physical Society April Meeting στο Ντένβερ του Κολοράντο.

 

Πηγή: Sci-news

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding