Αστρονόμοι ανίχνευσαν παράξενο «καρδιακό παλμό» δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη

Αστρονόμοι του ΜΙΤ ανίχνευσαν ένα παράξενο ραδιοσήμα από έναν μακρινό γαλαξία που μοιάζει με χτύπο καρδιάς. Αυτές οι «γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων» (fast radio bursts, FRB) -όπως ονομάζονται- διαρκούν συνήθως μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το συγκεκριμένο ραδιοσήμα όμως, διαρκεί έως και τρία δευτερόλεπτα, περίπου 1.000 φορές περισσότερο από μια μέση FRB.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, σε αυτά τα τρία δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνεται ένας σαφής περιοδικός ρυθμός των 0,2 δευτερολέπτων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στο σύμπαν που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν αυτά τα αυστηρά περιοδικά σήματα.

Το ραδιοσήμα FRB 20191221A- όπως το ονόμασαν οι αστρονόμοι- είναι προς το παρόν το μακροβιότερο FRB με το σαφέστερο περιοδικό μοτίβο, που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα.

Η πηγή του βρίσκεται σε έναν μακρινό γαλαξία, αρκετά δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στη συνέχεια, η ομάδα ελπίζει να ανιχνεύσει περισσότερα περιοδικά σήματα από αυτή την πηγή, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως αστροφυσικό ρολόι.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Sky News


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding