Τα δελφίνια μαθαίνουν να κυνηγούν από τους συνομηλίκους τους

Συχνά τα δελφίνια μαθαίνουν πώς να κυνηγούν από τις μητέρες τους. Αλλά όταν πρόκειται για τουλάχιστον ένα κόλπο για αναζήτηση τροφής, τα δελφίνια τάρσιωψ στον Κόλπο του Καρχαρία στη Δυτική Αυστραλία, μαθαίνουν συμπεριφορές από τους συνομήλικους τους, σύμφωνα με την εργασία που δημοσίευσαν ερευνητές στο περιοδικό Current Biology.

Ενώ προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι τα δελφίνια μαθαίνουν από τους συνομηλίκους τους, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δίνει έμφαση στη σημασία των κοινωνικών δικτύων έναντι άλλων παραγόντων, αναφέρει η Sonja Wild, συμπεριφοριστική οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Konstanz στη Γερμανία.

Τα κοίτη (π.χ. δελφίνια, φάλαινες) είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν έξυπνες στρατηγικές για να συγκεντρώνουν γεύματα. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα δελφίνια επίσης χρησιμοποιούν μια πιο ασυνήθιστη μέθοδο για αναζήτηση τροφής χρησιμοποιώντας ως εργαλείο όστρακα. Ένα δελφίνι θα παγιδέψει τη λεία του με ένα μεγάλο κέλυφος θαλάσσιου σαλιγκαριού, θα το σπρώξει στο άνοιγμα του κελύφους, να σηκώσει το κέλυφος πάνω από την επιφάνεια του νερού και θα ρίξει το περιεχόμενό του στο στόμα του.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι από το 2007 μέχρι το 2018, η Wild και οι συνάδελφοί της κατέγραψαν 42 τέτοιες περιπτώσεις από 19 δελφίνια, σε ένα σύνολο 5.278 συναντήσεων με δελφίνια στον συγκεκριμένο Κόλπο.

Με βάση την έρευνα, το δίκτυο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων εξηγεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα τη διάδοση αυτής της μεθόδου, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής συγγένειας. Η Wild συνδέει την ταχεία εξάπλωση αυτής της συμπεριφοράς με τη μετάδοση ενός ιού. «Απλώς με το να περνούν χρόνο μεταξύ τους, [τα δελφίνια] είναι πιο πιθανό με μεταδώσουν αυτές τις συμπεριφορές», παρατηρεί. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 57% των δελφινιών έμαθαν τη δεξιότητα αυτή μέσω της κοινωνικής μετάδοσης, παρά μόνα τους.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Janet Mann, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στην Ουάσιγκτον, που μελετά τα ίδια δελφίνια, είναι νωρίς να απορρίψουμε περιβαλλοντικούς ή συγγενικούς παράγοντες.

Πηγή: ScienceNews

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding