Τα μαλλιαρά μαμούθ μπορεί να επιστρέψουν στη ζωή

Τα μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια, αλλά μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Colossal Biosciences, σκοπεύει να τα επαναφέρει στη ζωή μέχρι το 2028. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της εταιρείας σκοπεύουν να εισάγουν DNA του μαλλιαρού μαμούθ από δείγματα που έχουν ανασκαφεί, στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, καθώς τα δύο είδη μοιράζονται το 99,6% του γονιδιώματός τους.

«Αυτό για εμάς σημαίνει ότι εξετάζουμε και κατανοούμε ποια γονίδια σχετίζονται με τους βασικούς φαινότυπους ή τα φυσικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν σε ένα εξαφανισμένο ζώο. Στην περίπτωση του μαλλιαρού μαμούθ, έχουμε το θολωτό κρανίο, τον κυρτό χαυλιόδοντα, τα γονίδια που το κάνουν ανθεκτικό στο κρύο, καθώς και πολλά άλλα πράγματα που βρίσκονται κάτω από τη γούνα του», εξήγησε ο Μπεν Λαμ, ιδρυτής της εταιρείας.

Για να βρούνε αυτά τα γονίδια οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να εξετάσουν τον πλησιέστερο ζωντανό συγγενή ενός εξαφανισμένου ζώου, και στην περίπτωση του μαμούθ, αυτός είναι ο ασιατικός ελέφαντας.

«Αυτό που ψάχνουμε είναι να κατανοήσουμε τα βασικά γονίδια που έκαναν τους ελέφαντες ανεκτικούς στο κρύο», συνέχισε ο Λαμ. «Αυτά τα γονίδια έχουν πλέον εξαφανιστεί, οπότε πώς μπορούμε να τα απο-εξαφανίσουμε και να τα τοποθετήσουμε σε ένα ζωντανό ζώο; Αν μπορέσουμε να από-εξαφανίσουμε αυτά τα γονίδια, τότε θα έχουμε το μαμούθ 2.0», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η επαναφορά εξαφανισμένων ζώων δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες, με ορισμένους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της, ειδικά σε μια εποχή που τόσα πολλά ζώα απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Colossal Biosciences υποστήριξε επίσης ότι η από-εξαφάνιση του μαλλιαρού μαμούθ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναχαίτιση, ή και στην αναστροφή, ορισμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μαλλιαρά μαμούθ θα μπορούσαν να δώσουν ξαναδώσουν ζωή στα λιβάδια της τούνδρας που δεσμεύουν τόνους διοξειδίου του άνθρακα και απορροφούν μεθάνιο.

ΠΗΓΗ: ertnews.grIFLScience