Το νερό της Γης γίνεται όλο και πιο αλμυρό

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Reviews Earth & Environment», το νερό σε όλη τη Γη γίνεται όλο και πιο αλμυρό. Αυτό σε μια πρώτη ματιά φαίνεται να μην είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Σουτζέι Κοσάλ, δεν συνιστά καταστροφή. Ωστόσο, υπάρχουν δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες για τα αποθέματα πόσιμου νερού.

Αλάτι δεν είναι μόνο αυτό που βάζουμε στο φαγητό, ή το αλάτι των ωκεανών (το χλωριούχο νάτριο). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά άλατα, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου, του μαγνησίου και άλλων ιόντων. Αυτά χρησιμοποιούνται σε πρόσθετα προϊόντα και τα οποία εμφανίζονται σε μέρη όπου κανονικά δεν θα έπρεπε.

Η μελέτη αναφέρει ότι, τα τελευταία 50 χρόνια, τα ιόντα αλάτων έχουν αυξηθεί σε ρέματα και ποτάμια, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν και να παράγουν περισσότερα άλατα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια στρέμματα σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει πιο αλμυρά – μια έκταση περίπου στο μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει τον φυσιολογικό κύκλο του αλατιού τις τελευταίες δεκαετίες. Η γεωργία, η εξόρυξη, οι κατασκευές, η επεξεργασία νερού και δρόμων και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες αυξάνουν την ποσότητα αλατιού στο έδαφος, στα συστήματα πόσιμου νερού και στον αέρα.

Αυτές οι αλλαγές στον κύκλο του αλατιού αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τα αποθέματα γλυκού νερού. Μόνο το 3% περίπου του νερού της Γης είναι γλυκό, και το αλάτι μικραίνει όλο και περισσότερο το απόθεμα. Ο Μπιλ Χίντς, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο, δήλωσε ότι χρειαζόμαστε προληπτική περιβαλλοντική πολιτική για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: ertnews.grWashington Post