Το Χάρβαρντ κατασκεύασε το πιο μικρό ρομπότ

Οι επιστήμονες στο Χάρβαρντ αντέγραψαν το μεγάλο ρομπότ, εμπνευσμένο από έντομα, ονόματι HAMR (Harvard Ambulatory Microrobot) σε πολύ μικρότερο μέγεθος. Το νέο ρομπότ, HAMR-JR, έχει το μέγεθος μιας πένας, με μήκος 2,25 εκατοστών.

Το ρομπότ αυτό έχει την ικανότητα να κινείται πολύ γρήγορα, μπορεί να ταξιδέψει 14 φορές το μέγεθος του σώματός του σε ένα δευτερόλεπτο, κάτι που το καθιστά ένα από τα ταχύτερα ρομπότ που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Αν και έχει το μέγεθος μιας πένας, είναι κατά πολύ ελαφρύτερο, αφού ζυγίζει μόλις, 0,3 γραμμάρια.

Η δυνατότητα να διατηρηθεί ο οικείος σχεδιασμός, αλλά να αλλάξει η κλίμακα του ρομπότ, σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως στη χειρουργική ή στη βιομηχανία μεγάλης κλίμακας, λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει μεγάλα βάρη. Η μέθοδος της σμίκρυνσης του ρομπότ ήταν εντυπωσιακά άμεση και αποτελεσματική.

«Τα περισσότερα ρομπότ αυτής της κλίμακας είναι αρκετά απλά και επιδεικνύουν μόνο βασικές κινήσεις», ανέφερε ο Kaushik Jayaram, πρώην μεταδιδακτορικός στα SEAS και Wyss και συγγραφέας του ερευνητικού άρθρου, μαζί με τους Jennifer Shum, Samantha Castellanos και E. Farrell Helbling. «Αυτό που δείξαμε είναι ότι δεν χρειάζεται να συμβιβάσουμε την επιδεξιότητα ή τον έλεγχο με το μέγεθος».

Βέβαια, η κατασκευή μικρότερου ρομπότ πράγματι επιφέρει ορισμένες αλλαγές που χρειάζεται να προσεχθούν, όπως το μήκος της δρασκελιάς του ή τη δυσκαμψία στους συνδέσμους.

Αφού το HAMR-JR έχει τον ίδιο σχεδιασμό με το HAMR, είναι πιθανό ότι οι βελτιώσεις στο μοντέλο της μεγάλης κλίμακας μπορούν να μεταφερθούν στο μικρότερο, δίνοντάς του έτσι όλες τις δυνατότητες του μεγάλου.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Φωτό: Kaushik Jayaram/Harvard SEAS

Πηγή: Independent

 

 


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding