Σύνδεση της βωμολοχίας με την αντοχή στον πόνο

Η βωμολοχία φαίνεται πως, τελικά, κάνει καλό – τουλάχιστον σε μερικές περιστάσεις. Ένα ολοένα και μεγαλύτερο σώμα ερευνών δείχνει ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, απλώς το να λέει κανείς φωναχτά λέξεις-ταμπού τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο πόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι την ίδια αποτελεσματικότητα έχουν όλες οι λέξεις.

Αυτό που έδειξε o Richard Stephens, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Keele, είναι πολύ ενδιαφέρον. Λίγο πάνω από μια δεκαετία πριν, αυτός και η ομάδα του βρήκαν ότι αν οι άνθρωποι έβαζαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό, η απλή πράξη της βωμολοχίας κατά τη διάρκεια του πειράματος τους βοήθησε να αντιλαμβάνονται πιο περιορισμένα τον πόνο και έτσι να ανεχθούν περισσότερο πόνο.

Σχετικές έρευνες που έγιναν στη συνέχεια βρήκαν ότι τα οφέλη από την πράξη αυτή της βωμολοχίας εξαρτώνται από το πόσο συχνά κανείς βωμολοχεί στην καθημερινή ζωή του. Εκείνοι που το κάνουν συχνά αισθάνονταν μειωμένη αντοχή στον πόνο, σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν συχνά.

Στην τελευταία τους έρευνα ο Stephens και ο συνάδελφός του Olly Robertson διερεύνησαν τι συμβαίνει αν αλλάξουμε τις συγκεκριμένες λέξεις και χρησιμοποιήσουμε άλλες, φτιαχτές λέξεις που παραμένουν βωμολοχίες.

Μία από τις φτιαχτές λέξεις (fouch) είχε ως στόχο να προκαλέσει μια συναισθηματική ανταπόκριση από τη μεριά του συμμετέχοντα, και μία (twizpipe) είχε ως στόχο να προκαλέσει μια χιουμοριστική αντίδραση από τη μεριά του συμμετέχοντα.

Παρά το ότι οι δημιουργημένες λέξεις έμοιαζαν με πραγματικές λέξεις βωμολοχίας, δεν φαίνεται να είχαν αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, οι συμβατικές λέξεις φαίνεται να μειώνουν την αντίληψη του πόνου, κάτι που δεν εξέπληξε τους ερευνητές.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το πώς και το πότε μαθαίνουμε τις συμβατικές βωμολοχίες είναι σημαντικός παράγοντας για το πώς αυτές θα λειτουργήσουν. Γι’ αυτό και οι φτιαχτές λέξεις, όσο και να μοιάζουμε με τις πραγματικές δεν μπορούν να μειώσουν την αντίληψη του πόνου, επειδή οι «επιφανειακές ιδιότητες των βωμολοχιών (όπως το πώς ακούγονται) δεν εξηγούν τα υποναναλγητικά αποτελέσματα της βωμολοχίας».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

 

Πηγή: Science Alert

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding