Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων παγκοσμίως

Σύμφωνα με τη τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα καταδεικνύεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο μέσος άνθρωπος χάνει ήδη 44 ώρες ύπνου το χρόνο, το οποίο σημαίνει 11 νύχτες με λιγότερο από επτά ώρες ύπνου.

Η απώλεια αυτή επηρεάζει ορισμένες ομάδες πολύ περισσότερο από άλλες. Έτσι, απώλεια ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, διπλάσια για τα πρόσωπα άνω των 65 ετών και τριπλάσια για τους κατοίκους σε λιγότερο εύπορα έθνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από βραχιολάκια παρακολούθησης του ύπνου που χρησιμοποιήθηκαν από 47.000 άτομα σε 7 εκατομμύρια νύχτες και σε 68 χώρες.

Σύμφωνα με τον Κέλτον Μάινορ, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, μια νύχτα άνω των 25 βαθμών Κελσίου σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων θα είχε ως αποτέλεσμα 46.000 επιπλέον άτομα να υποφέρουν από μειωμένο ύπνο. «Και αν δείτε τον καύσωνα που πλήττει τώρα την Ινδία και το Πακιστάν, μιλάμε για δισεκατομμύρια άτομα που εκτίθενται σε συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια ύπνου».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «One Earth», ανέλυσε δεδομένα ύπνου και εξωτερικών καιρικών συνθηκών που συλλέχθηκαν από το 2015 έως το 2017 και διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μείωσαν τον ύπνο καθυστερώντας την έναρξή του. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα σώματα πρέπει να είναι δροσερά καθώς αποκοιμούνται, κάτι που είναι πιο δύσκολο όταν κάνει περισσότερη ζέστη.

Οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο επειδή το σώμα τους ψύχεται πιο γρήγορα, όταν πέφτουν για ύπνο. Επιπλέον, έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους κατά μέσο όρο, καθιστώντας την ψύξη πιο αργή. Οι ηλικιωμένοι είναι γνωστό ότι κοιμούνται λιγότερο τη νύχτα. Κατά συνέπεια, έχουν χειρότερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, γεγονός που μάλλον εξηγεί την ευαισθησία τους. Επίσης, οι άνθρωποι στα φτωχότερα έθνη θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο ύπνο, λόγω του ότι έχουν λιγότερη πρόσβαση σε παραθυρόφυλλα, ανεμιστήρες και κλιματισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αντίκτυπος των θερμότερων νυχτών στον ύπνο παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, με τον αντίκτυπο να είναι ξεκάθαρος όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες ανέβαιναν πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι βρήκαμε ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζουν ήδη σε θερμότερα κλίματα παρουσίασαν μεγαλύτερη διαταραχή του ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Μάινορ. «Περιμέναμε ότι αυτά τα άτομα θα είχαν προσαρμοστεί καλύτερα». Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι άνθρωποι δεν κάλυπταν τον χαμένο ύπνο σε μεταγενέστερες εποχές.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / The Guardian

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding