Η ζωή και ο θάνατος του Ήλιου και η τύχη της Γης, σύμφωνα με την ESA

Μία από τις αποστολές του σκάφος Gaia, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ήταν η αποκάλυψη της ακριβούς ηλικίας του Ήλιου αλλά και ο οδικός χάρτης της… καταστροφής του που θα προκαλέσει την καταστροφή και της Γης και του ηλιακού συστήματος όπως το γνωρίζουμε.

Η ανάλυση των δεδομένων του σκάφους GAIA δείχνει ότι ο Ήλιος έχει ηλικία 4,57 δισ. ετών. Ο Ήλιος, όταν τελειώσουν τα καύσιμά του, αρχικά θα διογκωθεί μετατρεπόμενος σε ένα ερυθρό γίγαντα και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί μετατρεπόμενος σε λευκό νάνο, σε ένα αστρικό «κουφάρι».

Η φάση της διόγκωσης θα καταστρέψει τους εσωτερικούς πλανήτες είτε «καταπίνοντάς» τους είτε μετατρέποντάς τους σε ένα πραγματικό κοσμικό… κάρβουνο. Οι εξωτερικοί πλανήτες μπορεί να μην καταστραφούν αρχικά, αλλά η απουσία του Ήλιου θα τους προκαλέσει διαφόρων μεταβολές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GAIA, ο Ήλιος είναι ένας μεσήλικας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 5-6 δισ. έτη θα εισέλθει στη φάση της διόγκωσής του. Φαίνεται ότι δεν πρόκειται να «καταπιεί» τη Γη, η οποία θα βιώσει όμως την καυτή ανάσα του άστρου κάτι που αναμένεται να καταστρέψει ολοσχερώς την επιφάνεια της. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, ίσως κάποιες εσωτερικές της περιοχές να μην επηρεαστούν και να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding