Μετά από ένα πεντάμηνο στασιμότητας, από πλευράς τιμών και ημερησίου τζίρου, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε σαφέστατα στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις ότι θέλει να κινηθεί υψηλότερα, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη ψυχοφθόρα συσσώρευση.
Ο γενικός δείκτης έδωσε τιμές ενδοσυνεδριακά μέχρι και τις 634 μονάδες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες το σημείο που βρισκότανε στην προ brexit εποχή.
Οι ημερήσιοι τζίροι κρίνονται αρκετά ικανοποιητικοί για την περίοδο, όντας πέριξ των 65 εκατομμυρίων ευρώ, με αυξημένη μεταβλητότητα στους περισσότερους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Μια ήπια αποκόμιση κερδών ήταν αναμενόμενη στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις, μετά απο έξι συνεχείς ανοδικές.
Το γεγονός ότι η αγορά έφτασε χωρίς ανάσα από τις 580 μονάδες στις 630 είναι εξαιρετικά θετικό χαρακτηριστικό για τη συνεχεία. Οι 630 μονάδες μετατρέπονται σε μια μίνι ζώνη αντίστασης, η διάσπαση της οποίας ανοίγει το δρόμο για τις 660-680 μονάδες.
Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης προϋποθέτει, βεβαία, καταρχάς διατήρηση της συνναλακτικής δραστηριότητας στα τρέχοντα επίπεδα των 60 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως, καθώς και αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.
Η κύρια πηγή ανησυχίας από το εξωτερικό προέρχεται από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρύθμιση στην Ιταλία, όπου μια απόρριψή του με μεγάλο ποσοστό είναι πιθανό να προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησης Ρέντσι με συνεπακόλουθη αύξηση της μεταβλητότητας πανευρωπαϊκά.
Στο εσωτερικό μέτωπο μένει άπλα να επιβεβαιωθεί η αίσθηση που έχει διαχυθεί ότι η β' αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ή έστω λίγο αργότερα.
Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα προκαλέσει πιθανότατα εγχώρια πολιτική κρίση, ανακόπτοντας τουλάχιστον προσωρινά την ανοδική δυναμική που πάει να δημιουργηθεί.