ΑΝ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΗΤΑΝ CEO;
Αν σκεφτεί κανείς ότι η πλατωνική Ακαδημία δεν ήταν μια απλή σχολή φιλοσοφίας, αλλά μια σχολή της οποίας οι απόφοιτοι κατελάμβαναν δημόσια αξιώματα, τότε καθόλου δεν παραξενεύει ο προβληματισμός του πώς θα οργάνωνε ο Πλάτωνας σήμερα μια εταιρία, αν ήταν ο CEO. Βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα εδώ να αναπτύξουμε επαρκώς τις πιθανές κινήσεις του, αλλά μπορούμε να διατυπώσουμε ορισμένες βασικές θέσεις τους, αντλώντας από την Πολιτεία του, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη σύγχρονη εταιρία.
1. Η ολότητα της εταιρίας: Για τον Πλάτωνα η ιδανική πόλη είναι ένα όλον, όπου τα μέρη του συναρμόζονται οργανικά μεταξύ τους. Αντίστοιχα, κάθε τμήμα της εταιρίας συνδέεται οργανικά με όλα τα άλλα, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα τμήμα, αυτό να δημιουργεί δυσχέρειες και στα υπόλοιπα τμήματα.
2. Ο φιλόσοφος-βασιλιάς: Ο φιλόσοφος-βασιλιάς είναι ο απόλυτος ηγέτης. Έχει γνωρίσει τον κόσμο των Ιδεών, δηλαδή την αλήθεια όλων των πραγμάτων. Επιπλέον, σκοπός του δεν είναι να εξυπηρετεί τον εαυτό του, αλλά να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, δηλαδή να τους οδηγήσει προς τις Ιδέες, οπότε να βελτιώσει τη ζωή τους συνολικά. Ο CEO μιας εταιρίας δεν μπορεί να έχει την πληρότητα της γνώσης (εξάλλου, ο φιλόσοφος-βασιλιάς είναι κάτι το ιδεατό). Οφείλει, όμως, να επιδιώκει τη βελτίωση των γνώσεών του, για να φτάσει όσο γίνεται περισσότερο στο ιδεατό. Αυτό, ωστόσο, που μπορεί και οφείλει να κάνει είναι να φροντίζει τους υπαλλήλους του, ώστε να βελτιώνει όσο γίνεται περισσότερο το εργασιακό περιβάλλον.
3. Μετάβαση από τη μια ομάδα στην άλλη: Βασικό χαρακτηριστικό της ζωής των πολιτών είναι η δυνατότητα (μάλλον, υποχρέωση) να κάνει κανείς αυτό που του αρέσει και στο οποίο είναι καλός, έστω κι αν πρόκειται για δραστηριότητα ομάδας άλλης από αυτήν στην οποία ανήκει. Πρόκειται για το γνωστό: «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Δεν χρειάζεται καμία προσαρμογή του στη σύγχρονη πραγματικότητα.
4. Ευελιξία στις αλλαγές: Η πλατωνική πολιτεία στηρίζεται στις αλλαγές, σε κάθε επίπεδο. Ο Πλάτωνας, μάλιστα, δεν διστάζει να κάνει ριζικές αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού, ώστε να πετύχει τον σκοπό του, την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας. Αντίστοιχα, ο CEO μόνο θετικός θα πρέπει να είναι απέναντι στις αλλαγές, αφού ο στόχος του είναι η επιτυχία της εταιρίας. Αυτό σημαίνει και κινήσεις που ενδέχεται να δυσαρεστήσουν κάποιους.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Coaching Leadership: Στα βήματα του Σωκράτη
Advanced Leadership and Negotiation Skills
Digital Leadership ως Εργαλείο Διοίκησης: Δεξιότητες Διοίκησης
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |