Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Πίτερ Χολ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερμηνεύει την κρίση της Ευρώπης και διατυπώνει αλήθειες και εμπειρίες επιστημονικές που θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη τους οι κυβερνώντες, ως οδηγίες , προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο.
Η διεύρυνση προς Ανατολάς ήταν ένα μεγάλο δώρο για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, της οποίας όμως οι αξιωματούχοι υποτίμησαν τις αποκλίνουσες απόψεις των ανατολικοευρωπαίων σε σχέση με εκείνες των δυτικοευρωπαίων εταίρων τους. Πολλοί στην ανατολική Ευρώπη , παρατηρεί ο καθηγητής, βλέπουν την Ε.Ε. θεμελιωδώς διαφορετικά σε σχέση με τους δυτικούς, ως τον φύλακα του ευρωπαϊκού πολιτισμού παρά ως μια πολυπολιτισμική Ένωση, όπως έχουν συνηθίσει οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που ταλανίζει την Ευρώπη, επισημαίνει ο καθηγητής, είναι το ενισχυόμενο κλίμα λαϊκισμού με κοινά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Και ο λαϊκισμός αυτός οικοδομείται πάντα επάνω στον εθνικισμό και συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε.
Τέλος, ως προς το μέλλον της Ευρώπης ανέφερε ότι παρά τα προβλήματά της η Ευρώπη μοιάζει σαν μια όαση κοινής λογικής μεταξύ των πολιτικών ερήμων επί των οποίων ηγούνται ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι πολύ σπάνια έχει αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος τόσο απρόβλεπτους πολιτικούς ηγέτες, και ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια
Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών