ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;
Η αναπόφευκτη είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην αγορά εργασίας εντυπωσιάζει και προβληματίζει λόγω της ιδιαιτερότητάς της, αφού είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κι όπως είναι αναμενόμενο (και, πλέον, γνωστό) έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον κάποιων μορφών εργασίας και του μέλλοντος των εργαζομένων που εμπλέκονται με την ΤΝ.
Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο ενός άρθρου, εδώ θα επισημάνουμε μια βασική διαφοροποίηση που συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη στις σχετικές συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ο Arvind Karunakaran, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stanford, ο οποίος εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην επίδραση της ΤΝ στον εργασιακό χώρο, επισημαίνει ότι η ΤΝ αντιμετωπίζεται κυρίως από την άποψη της ταχύτητας και αποτελεσματικότητας της παραγωγής. Ωστόσο, η ιστορία της τεχνολογικής αυτοματοποίησης δείχνει ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαπιστώνεται απουσία δεξιοτήτων. Αυτό οφείλεται είτε στο ότι οι εργάτες εξαρτώνται υπερβολικά από την τεχνολογία ή δεν μαθαίνουν νέες δεξιότητες, το οποίο έχει συνέπειες στην καριέρα τους, καθώς και στην ίδια την εταιρία ή τον οργανισμό (θα έχει προβλήματα στην επαρκή εκπαίδευση των νέων εργαζομένων). Οπότε, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την παραγωγικότητα από τις δεξιότητες.
Επιπλέον, η χρήση της ΤΝ στην αγορά εργασίας έχει μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή, την οποία επισημαίνει ο Karunakaran. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής καθηγητής σημειώνει ότι μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε εντελώς νέα πράγματα ή δραστηριότητες, ακόμα και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους προγραμματιστές Η/Υ.
Οι παρατηρήσεις αυτές του αναπληρωτή καθηγητή Karunakaran, επιβεβαιώνουν τη σημασία των προτάσεων, που κάνει ο Bryan Robinson, Ph.D., στο Forbes, για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι τυχόν απειλές ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της παρουσίας της ΤΝ στον χώρο εργασίας:
1. Ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων: Εκτιμάται ότι η ΤΝ είναι πιθανό να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές από όσες καταργεί. Οπότε, το κλειδί για να μην αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα στην εργασία του, εξαιτίας της ΤΝ, είναι να προσαρμόζεται και να αναπτύσσει νέες δεξιότητες στους τομείς της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης και της επίλυσης προβλημάτων.
2. Χρήση από τον εργαζόμενο της ΤΝ προς όφελός του: Η ΤΝ δεν είναι εχθρός, αλλά εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητά του. Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τον εργαζόμενο στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, ώστε να είναι σε θέση να εστιάζει σε πιο περίπλοκα και δημιουργικά ζητήματα. Έτσι, γίνεται περισσότερο ανταγωνιστικός.
3. Ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις στην αγορά εργασίας: Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα, όπου απασχολούνται. Με αυτόν τον τρόπο θα προβλέπουν τυχόν αλλαγές, ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η συμμετοχή σε μαθήματα ή εργαστήρια που θα τους βοηθήσουν να γίνονται ανταγωνιστικότεροι από τους συναδέλφους τους.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Project Management using Artificial Intelligence
Artificial Intelligence and Machine Learning Specialist in Financial Services
Artificial Intelligence in Healthcare
ChatGPT και Χρήση του για Επιτυχημένη Διαφήμιση και Digital Marketing
Γνωστικές Επαγγελματικές Δεξιότητες
Δεξιότητες Επίλυσης Προβλήματος στο Εργασιακό Περιβάλλον
Διαπροσωπικές Δεξιότητες στο Εργασιακό Περιβάλλον
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |