Ο INNOVATOR ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Last but not least, ο μικρός Μίλτος, που στο πρόσωπό του εκπροσωπούνται τα 93.000 πρωτάκια της σχολικής χρονιάς που αποχαιρετήσαμε. Μιας σχολικής χρονιάς που πέρασε, λόγω των ιδιαιτεροτήτων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για πολλές εβδομάδες, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ποιοι θα είναι τελικά οι πρωταγωνιστές της καινοτομίας που αλλάζει τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε για δεκαετίες.
Καθώς η συγκυρία οδήγησε τα πρωτάκια να ξεκινήσουν τη σχολική τους διαδρομή μέσα από τα καινοτόμα δίκτυα αμφίδρομης επικοινωνίας, αναδείχθηκαν οι ικανότητές του να αφομοιώνουν αλλά και να παράγουν καινοτομία.
Λίγες μέρες μετά την έναρξη της τηλεκπαίδευσης, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 ο μικρός Μίλτος άνοιγε μόνος του –και μαζί του χιλιάδες ακόμη πρωτάκια– τον υπολογιστή του και με φωνητική αναζήτηση στο google πήγαινε στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα «e-me» να κατεβάσει από τον ηλεκτρονικό «τοίχο του» τις εργασίες του και να τις τυπώσει. Την ίδια στιγμή καλούσε τη γιαγιά και τον παππού του μέσω βιντεοκλήσης μαζί με τις μικρότερες αδελφές του, δανειζόμενος το κινητό του πατέρα του.
Η ταχύτητα και η ευκολία με τις οποίες τα πρωτάκια ενσωμάτωσαν τις νέες καινοτομίες στην εκπαίδευση εντυπωσίασαν ακόμη και τους εκπαιδευτικούς, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο να προσαρμοστούν. Είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει κατανοητό από εμάς τους μεγαλύτερους, αναφέρει η γιαγιά Ανθούλα, γυρνώντας νοερά στην εποχή της, πώς καταφέραμε και φθάσαμε από τη μικρή μας τάξη με τις λάμπες πετρελαίου και με το μαυροπίνακα στην ηλεκτρονική τάξη και στα «έξυπνα» κινητά σε μερικές μόνο δεκαετίες. Πρόκειται για μια επανάσταση, την τέταρτη, όπως λέτε εσείς οι νεότεροι, που έχει επίκεντρο την καινοτομία, στην καρδιά της οποίας είναι τα παιδιά που ξεκινούν το σχολείο.
Τα παιδιά από τα πρώτα βήματά τους στις σχολικές τάξεις σήμερα σκέφτονται «ψηφιακά», καθώς γεννήθηκαν στο περιβάλλον αυτό, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες γενιές, που βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή και έχουν να μετασχηματίσουν τον τρόπο εργασίας, από το χαρτί στο digital, καθώς αλλάζει οριστικά ο τρόπος της ζωής μας.
Σκέφτονται πάνω από όλα καινοτόμα, δημιουργούν καινοτομία με τις ιδέες τους. Αρκεί να έχει κανείς χρόνο να τα ακούει. Η καλύτερη προσφορά από εμάς, τους μεγαλύτερους, είναι να τους δώσουμε εκείνες τις αρχές που χρειάζονται ώστε να γίνουν καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία. Ενσωματώνοντας μαζί με την καινοτομία στην προσωπικότητα και στο χαρακτήρα τους και διαχρονικές αξίες, που τα τελευταία χρόνια τείνουν να ξεθωριάζουν. Η καινοτομία από μόνη της δεν αρκεί να φέρει ένα καλύτερο αύριο. Εκτός από ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ανθρωπιά και συναίσθημα. Μια ισχυρή συμμαχία προσωπικοτήτων θα μπορούσε να κάνει το ξεκίνημα σε αυτήν την προσπάθεια.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 3 Σεπτεμβρίου 2021, στο ένθετο "Startupper mag".
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |