ΠΩΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ (ΝΑ) ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ;
Το πρώτο και σημαντικότερο καθήκον ενός ηγέτη είναι η επιλογή των άμεσων συνεργατών του. Ο λόγος είναι απλός: οι συνεργάτες αποτελούν προέκταση του ηγέτη, τον εκπροσωπούν, άμεσα και έμμεσα, αλλά και τον βοηθούν στο έργο του.
Οπότε, το ζήτημα είναι τα κριτήρια με τα οποία ένας ηγέτης θα επιλέγει τους συνεργάτες του αυτούς. Αυτά μπορούμε να τα διαιρέσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες, παρά το ότι δεν περιλαμβάνουν ισάριθμα κριτήρια. Κάθε άλλο.
Η πρώτη κατηγορία είναι τα θετικά κριτήρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται όσα βοηθούν τον ηγέτη στο να ενεργεί. Ορισμένα από αυτά, π.χ., είναι όσα αναφέρει η Elinor Robin, σε άρθρο της στο Forbes, όπως:
1. Εμπιστοσύνη.
2. Οι ίδιες αξίες.
3. Συμπληρωματικές δεξιότητες.
4. Ισότητα
5. Επιθυμία ανάπτυξης
6. Συμβιβαστικότητα
7. Ίδιο όραμα
8. Συμπόρευση μέχρι το τέλος.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα παραπάνω κριτήρια, όλα ή μερικά από αυτά, τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές.
Αυτό που είναι εντυπωσιακά δύσκολο να εντοπίσουμε είναι τη δεύτερη κατηγορία, τα αρνητικά κριτήρια. Εδώ, ανήκουν τα κριτήρια που εντοπίζουν τα αρνητικά στοιχεία της δραστηριότητας του ηγέτη. Στην ουσία, πρόκειται για ένα και μόνο κριτήριο, το advocatus diaboli, ή, αλλιώς, «τον συνήγορο του διαβόλου».
Αυτό δεν είναι μια απλή έκφραση. Αντιθέτως, αποτελούσε επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας και ο ρόλος του κατόχου της ήταν να επιχειρηματολογεί ενάντια στην αγιοποίηση ενός υποψηφίου ανθρώπου. Με άλλα λόγια, συνέβαλλε στο να αποφεύγονται λάθη σε μια τόσο σημαντική διαδικασία.
Επομένως, ο ηγέτης, εφόσον πραγματικά επιθυμεί να βελτιώνεται στο έργο του, χρειάζεται έναν «συνήγορο του διαβόλου», ώστε να του επισημαίνει τυχόν λάθη στις ενέργειές του. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, διότι θα πρέπει ο «συνήγορος του διαβόλου» να μην γίνεται υπερβολικός στις κρίσεις του, οπότε θα κάνει σημαντικά λάθη. Από την άλλη, ο ηγέτης θα πρέπει να είναι πραγματικά έτοιμος να ακούσει και να αξιολογήσει σωστά τις αρνητικές κρίσεις, δηλαδή να μην παρασύρεται από τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Digital Leadership ως Εργαλείο Διοίκησης: Δεξιότητες Διοίκησης
Αρχαία Κίνα: Μαθήματα Στρατηγικής και Ηγεσίας
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων (HRM)
Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Ηγεσία
Στρατηγική και Ηγεσία στον Ιαπωνικό Πολιτισμό
Coaching Leadership: Στα βήματα του Σωκράτη | E-Learning Πανεπιστήμιο Αθηνών (elearningekpa.gr)
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |