ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ
Η επίδραση της τεχνολογίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει το σύνολο της κοινωνίας, από τους απλούς πολίτες μέχρι τις κυβερνήσεις. Η πολυπλοκότητα, ωστόσο, του θέματος δεν επιτρέπει επιφανειακές προσεγγίσεις. Γι’ αυτό προτιμούμε να προβάλλουμε τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από συστηματικές και όσο γίνεται πιο πρόσφατες σχετικές μελέτες, όπως του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόσφατη (Ιούλιος 2024) μελέτη του ΟΑΣΑ OECD Digital Economy Outlook 2024 (Volume 1), όπου επισημαίνονται τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:
1. O τομέας των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, ενώ παραμένει στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων, δεν παρέχει επαρκή επικαιροποιημένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι διαμορφωτές πολιτικής στη δουλειά τους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2023 η ανάπτυξή του στις χώρες του ΟΟΣΑ εκτινάχθηκε το 7,6% κατά μέσο όρο.
2. Είναι μεγάλα τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στα πρώτα περιλαμβάνεται η αυξημένη παραγωγικότητα, η επιτάχυνση της επιστημονικής προόδου, καθώς και η εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι κίνδυνοι αφορούν τομείς όπως η εμπιστοσύνη, η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και η λογοδοσία.
3. Η επόμενη γενιά των ασύρματων δικτύων θα συμβάλλει σημαντικά στη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ έχουν αναπτύξει δίκτυα 5G και έχουν αρχίσει την έρευνα για περαιτέρω ανάπτυξη, ακόμα και για 6G.
4. Παρά το ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται και διαχέεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι δεξιότητες που αφορούν τη χρήση της δεν γνωρίζουν ανάλογη διάχυση, οπότε υπάρχει έντονη ανισότητα στην αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτόν. Γι’ αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων.
5. Οι τρισδιάτες τεχνολογίες, επίσης, παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, αλλά εγείρονται ζητήματα αναφορικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που ενέχουν. Έτσι, το VR (εικονική πραγματικότητα) χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ωστόσο θα πρέπει να εξετάζεται η σωματική και ψυχική ασφάλεια των χρηστών του, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά και χρήστες που βρίσκονται εν κινήσει.
6. Υπάρχει αύξηση των αρνητικών συμπεριφορών ως αποτέλεσμα της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2017, το συνολικό ποσοστό των νέων που δηλώνει δυσκολίες στην καθημερινότητά του και αισθάνεται δυστυχισμένο εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί κατά 49%, με τα κορίτσια να είναι υπερδιπλάσια σε ποσοστό από τα αγόρια. Επίσης, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, μεταξύ 2017 και 2022, έχει αυξηθεί κατά 26%.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Project Management using Artificial Intelligence
Artificial Intelligence and Machine Learning Specialist in Financial Services
Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κυβερνοασφάλεια
Artificial Intelligence and Machine Learning Specialist in Financial Services
Artificial Intelligence in Healthcare
ChatGPT και Χρήση του για Επιτυχημένη Διαφήμιση και Digital Marketing
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |