ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "75UN – 75 Trees UNAI SDG7"
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσογείου, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη για την διαφύλαξη, αναδάσωση και επέκταση του δασικού πλούτου όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.
Είναι πλέον φανερό, ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί μόνον στα όποια κυβερνητικά μέτρα και προγράμματα αναδάσωσης και φύτευσης δένδρων.
Όπως σε επανειλημμένες δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ AntonioGuterres επισημαίνει, είναι ανάγκη στη προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν επί πλέον των κεντρικών κυβερνήσεων, οι τοπικές κοινωνίες, νομικές οντότητες κάθε μορφής και απλοί άνθρωποι που προσφέρονται να φυτεύσουν και να προστατεύσουν νέες δασικές εκτάσεις.
Αυτές οι προσπάθειες μπορούν να έχουν οικονομικά οφέλη για αυτούς, που φροντίζουν τα δένδρα, να συνδράμουν στις προσπάθειες δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και κυρίως να αποτελέσουν αφετηρία περιφερειακών και διεθνών πρωτοβουλιών.
Ο ακαδημαϊκός κόμβος του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (UNAI Hub SDG7) έχει αναλάβει από το 2020 την πρωτοβουλία “75 UN – 75 Trees UNAI SDG7” για την φύτευση δένδρων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τουλάχιστον 11 εκ. δένδρα φυτεύθηκαν το 2020 στις χώρες, που ανταποκρίθηκαν και η πρωτοβουλία συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα, με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες του ΟΣΕΠ (BSEC).
Από την Ελλάδα, με την ενθάρρυνση της ΚΕΔΕ, συμμετέχουν μέχρι στιγμής 46 Δήμοι, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (1. Κρήτης, 2. Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, 3. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, 4. Αττικής και 5. Μακεδονίας και Θράκης) και Περιφερειών (1. Δυτική Μακεδονία, 2. Αττικής) έχουν εκφράσει την πρόθεση προμήθειας δένδρων και παροχής επιστημονικών συμβουλών, προς τους Δήμους της αρμοδιότητας τους.
Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά δασικές εκτάσεις που κατεστράφησαν από τις πυρκαγιές και οι οποίες υπάγονται στηδικαιοδοσία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών του κράτους.
Τέλος το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί μέσω του ΚΕΠΑ με την ιδιότητα του ως UNAI Hub SDG7, φύτευση δένδρων σε ενδιαφερόμενους Δήμους, που μετέχουν στην ως άνω πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους γεωπόνους αλλά και σε συνεργασία με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από τις Γεωπόνο-δασολογικές Σχολές της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΕΠΑ καλεί τα ελληνικά Α.Ε.Ι να συνδράμουν οικονομικώς, μέσω του ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ, είτε απ’ ευθείας, τις προσπάθειες, που αναπτύσσονται στους ενδιαφερόμενους Δήμους για φύτευση δένδρων στην τρέχουσα φυτευτική περίοδο 2021-2022.
Ένα ελάχιστο ποσό €5.000 που θα κατατεθεί στον ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ για τη σχετική πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ, θα επέτρεπε την κάλυψη των εξόδων αγορά και μεταφοράς 300-400 δένδρων και αγοράς του αναγκαίου αρδευτικού δικτύου.
Το ΚΕΠΑ έχει τη δυνατότητα πέραν της αποδοχής χορηγιών μέσω του ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ και της διευκόλυνσης της απ’ ευθείας χρηματοδότησης ενδιαφερομένων Δήμων, από ενδιαφερόμενα ΑΕΙ, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ως άνω πρωτοβουλίας.
Τα ονόματα των Α.Ε.Ι. που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία θα κοινοποιηθούν, ως καλή πρακτική στην ακαδημαϊκή πρωτοβουλία του ΟΗΕ (UNAI) και θα αναγραφούν στην σχετική πινακίδα του άλσους που θα δημιουργηθεί με τις σχετικές δαπάνες τους.
Πληροφορίες παρέχονται στο 210-727 5732, epgsec@kepa.uoa.gr.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |