ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΒΟΗΘΟΣ
Είναι πλέον κοινότοπη έστω και μια σύντομη αναφορά στους κινδύνους (υπαρκτούς και φανταστικούς) που ελλοχεύουν από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και την εφαρμογή της σε όλο και μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά την ηγεσία, η ΤΝ, ακόμα στην πλέον εξελιγμένη μορφή της, αυτήν της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, φαίνεται πως όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά, αντίθετα, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της άσκησής της.
Αυτό, τουλάχιστον δείχνουν τα βασικά αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγαν οι Rasmus Hougaard και Jacqueline Carter και δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review. Σε αυτήν συμμετείχαν πάνω από 100 ανώτερα και ανώτατα στελέχη από εταιρείες όπως οι Accenture, Cisco, Starbucks, Citibank, IKEA, Visa κτλ. Επίσης έγιναν συναντήσεις με πολλούς ειδικούς στην ΤΝ, καθώς και συναντήσεις με πάνω από 2.500 ηγέτες και υπαλλήλους ανά την υφήλιο.
Το πόρισμα της έρευνας αυτής είναι ότι η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ηγέτες πιο ανθρώπινους στην άσκηση των καθηκόντων τους. Σε γενικές γραμμές, η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τον ηγέτη σε τρία βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο, όπως τα έχουν κωδικοποιήσει οι ερευνητές:
1. Επίγνωση, δηλαδή η αντιληπτική ικανότητα του νου να παρατηρεί εσωτερικές και εξωτερικές εμπειρίες. Εδώ, ο ηγέτης μπορεί να παρέχει καλύτερης ποιότητας υλικό στην ΠΤΝ, η οποία με τη σειρά της παράγει περιεχόμενο ταχύτερα από ό,τι μπορεί ο ανθρώπινος νους. Έτσι, ο ηγέτης αποκτά ευρύτερη οπτική των πραγμάτων.
2. Σοφία, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα του νου να διαμορφώνει σωστές κρίσεις, κατανοώντας την πραγματικότητα ως έχει και ανεξάρτητα από εγωιστικούς περιορισμούς. Εδώ, η ΤΝ μπορεί να δίνει απαντήσεις αντλώντας από υλικό πολύ πλουσιότερο από αυτό που τυχόν έχει ένας ηγέτης ως άνθρωπος, οπότε έχει ευρύτερο πεδίο για να αξιολογήσει και να αποφασίσει καλύτερα.
3. Συμπόνοια, δηλαδή η αντίδραση του μυαλού, προκειμένου να παρέχει κάποιος φροντίδα σε κάποιον άλλον, με σκοπό την ωφέλειά του συνανθρώπου. Η ΤΝ, με τον κατάλληλο αλγόριθμο, έχει τη δυνατότητα να αναλύει απίστευτο αριθμό δεδομένων σχετικών με τους υπαλλήλους και έτσι ο ηγέτης να έχει καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η συμβολή της ΤΝ στην ηγεσία κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσιωπηθούν τα μειονεκτήματά της (π.χ. ότι μπορεί να αντανακλά μεροληψίες του δημιουργού της). Με άλλα λόγια, η ΤΝ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως αντικαταστάτης του ηγέτη, αλλά ως μια μηχανή ενίσχυσης των δυνατοτήτων του, η οποία έτσι θα τον βοηθάει στην αποτελεσματικότερη άσκηση ηγεσίας.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Project Management using Artificial Intelligence
Artificial Intelligence and Machine Learning Specialist in Financial Services
Coaching Leadership: Στα βήματα του Σωκράτη | E-Learning Πανεπιστήμιο Αθηνών (elearningekpa.gr)
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
- 1 από 23
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |